Ako funguje kvapkovej závlahy systém? Kde sa dá použiť?

Co je třeba udělat, aby zahrada vždy vypadala okouzlující? Tuto otázku si kladou mnozí. Tajemství krásných rostlin je správná péče o ně. Musíte začít se základy, to znamená s každodenním zaléváním. Samozřejmě, že to může být provedeno tradičně s konvičkou, ale v současné době je jen málo lidí, kteří mají čas a touhu. Tak proč nevyužít moderní řešení? Zavlažovací systémy, jako je kapkové zavlažování, přicházejí na pomoc. Co je tato metoda a kde lze použít kapkové zavlažování?

Kapkové zavlažování – moderní zavlažovací systém
Kapkové zavlažování – moderní zavlažovací systém

Co je kapkové zavlažování?

Kapkové zavlažování je jednou z moderních metod zavlažování rostlin. Distribuce probíhá automaticky, což šetří značné množství času a energie. Ve srovnání s tradičními způsoby zavlažování-s zaléváním nebo zahradní hadicí je kapkový zavlažovací systém mnohem efektivnější.

V době stále častějších sucha je udržování správné úrovně hydratace rostlin nejdůležitější činností, pokud jde o jejich péči. Konvenční zavlažování je však nejen neúčinné, ale také vede ke zbytečnému plýtvání vodou. Dokonce i nejzkušenější zahradník není schopen zalévat rostlinu stoprocentně přesně-aby poskytl dostatek vody, ale nezpůsobil žádné ztráty. Bude to trvat příliš dlouho. Takže odkapávací linka, kterou kapkové zavlažování používá, je ideálním řešením. Jedná se o systém, který pomocí vodičů automaticky přenáší přesně tolik vody, kolik je potřeba.

Jak funguje kapkové zavlažování?

Kapkový zavlažovací systém je velmi snadná instalace. Jeho hlavní součástí je kapací hadice – a v některých případech kapací páska. Jeden z těchto prvků je připojen ke zdroji vody, který prochází potrubním systémem umístěným na úrovni země. Rostliny jsou napojeny kapkami vody, které pravidelně protékají malými otvory – odtud název tohoto roztoku. Při tomto řešení je kořenový systém rostlin vždy správně hydratován po celém povrchu, který systém pokrývá. Intenzita zvlhčování je snadno nastavitelná odšroubováním nebo utažením kohoutku.

Jaké výhody přináší kapkové zavlažování?

Odkapávací linka je jedinečné řešení, které má mnoho výhod. Důvodem je především úspora času, peněz a zdrojů. Proč byste měli zvážit instalaci odkapávacího systému ve vaší zahradě?

  • Kapkové zalévání je úspora vody. Při zavlažování postřikem je voda distribuována na poměrně náhodných místech. Rostliny jsou sice napojeny, ale část vody nejde tam, kde je potřeba, což, jak už bylo řečeno, vede k jejímu plýtvání. Kapkové zavlažování zalévá rostliny přesně v místě, kde je kořenový systém rostliny.
  • Takový systém vyžaduje minimální pozornost od uživatele. Po instalaci odkapávací linky stačí pouze odšroubovat vodu nastavením úrovně tlaku v instalaci. K dispozici je také možnost plně automatizovat systém pomocí speciálního regulátoru. Takové zařízení automaticky spustí tok vody v určitou denní dobu, po určitou dobu. Pokročilejší zařízení mohou dokonce reagovat na změnu počasí.
  • Rostliny jsou napojeny kvalitní vodou. Kapkové zavlažování by mělo být vybaveno příslušným filtrem. Tím je zajištěno, že instalace je řádně chráněna a uživatel se nemusí obávat, že rostliny zemřou pod vlivem nečistot z vody.
  • Kapkové zavlažování usnadňuje péči o zahradu. To je způsobeno především lehkým zaléváním, ale také výživou rostlin. Odkapávací linka je ideální pro šíření hnojiv – k tomu stačí použít speciální vstřikovač hnojiv.
  • Kapkový zavlažovací systém snižuje riziko onemocnění rostlin. Voda vstupuje přímo do půdy bez kontaktu s nadzemními částmi rostlin. To zabraňuje růstu plísní a hub, které se mohou vyskytnout při tradičním zalévání. Použití odkapávací linky také řeší problém s popáleninami listů.
  • Takový systém může zvýšit výnosy zeleniny, ovoce a bylin. Kapkové zavlažování znamená více dobře udržovaných rostlin a nezávislost na počasí, takže neexistují žádné obavy, že by sucho zničilo sklizeň.

Jaké výhody přináší kapkové zavlažování?

Kde stojí za to používat kapkový zavlažovací systém?

Vzhledem k tomu, že odkapávací linky mohou pokrývat i velmi velké plochy, je takový systém doporučován a ochotně používán pro zemědělskou půdu. Je to dobrý způsob zalévání rostlin, jako jsou jahody, borůvky nebo ovocné stromy. Instalace umožňuje úplnou kontrolu nad množstvím vody, která vstupuje do rostliny, takže neexistují žádné obavy z jejího rozlití, což může vést k hnilobě. To je důležitý aspekt, který může ovlivnit kvalitu sklizně.

Kapkové zalévání je také ideální pro zahrady. Odkapávací hadice dokonale zalévala květiny a živé ploty. Tento systém je vhodný pro rostliny zasazené do kontejnerů. Zajímavé je, že řešení je stále častější i na balkonech a terasách.

Kapkový zavlažovací systém se nedoporučuje pro zalévání trávníků. V tomto případě je lepší vsadit na tradiční zalévání pomocí zahradní hadice nebo postřikovačů.

Má kapkové zavlažování nějaké nevýhody?

Navzdory mnoha výhodám, které kapkové zavlažování přináší, stojí za to vzít v úvahu i nevýhody takového řešení. Jedná se o systém, který se často nemůže pohybovat, takže je nejlépe používán pro vytrvalé rostliny. Odkapávací potrubí, stejně jako každá vodní instalace, jsou také náchylné k znečištění, které může vést k obstrukci systému. Každá položka by měla být pravidelně kontrolována. Může být také nepohodlné regulovat intenzitu zavlažování podle typu rostlin, ačkoli to lze snadno vyřešit pomocí rozvaděče a vytvořením několika kapek.

Má kapkové zavlažování nějaké nevýhody?

Kapkové zavlažování – jaké prvky jsou nezbytné pro vytvoření instalace?

Systém kapkového zavlažování není složitý a jeho montáž není náročná. Než se k tomu pustíte, musíte se zásobit všemi potřebnými předměty:

  • Odkapávací linka – je hadice nebo speciální odkapávací páska. Tento prvek může být položen na zemském povrchu nebo pokryt vrstvou zeminy.
  • Kapkovače – jsou prvky namontované na odkapávací lince, které se nacházejí v blízkosti rostlin.
  • Vodní filtr – je nezbytnou součástí odkapávacího systému. Odstraňuje nečistoty a zabraňuje poruchám instalace.
  • Další prvky – v závislosti na konkrétním typu instalace se používají všechny druhy čepů západky hadice a koncovky, svorky, armatury a kolektory.
  • Regulátor zavlažování – je volitelným prvkem, ale stojí za to investovat. To vám umožní plně automatizovat proces.

Odkapávací linka – co si vybrat pro jeho vytvoření: páska nebo hada?

Při výběru kapkového zavlažování stojí za zvážení, jak se k rostlinám dostane voda. Existuje několik možností v tomto ohledu. Nejoblíbenější jsou odkapávací hadice a páska. Jak zjistit, který z nich bude nejlepší volbou? Hodně záleží, co hydratujete, jaké jsou vaše požadavky a jaké jsou vaše možnosti.

Odkapávací páska se obvykle používá k zavlažování malých zeleninových a ovocných plodin nebo pokojových rostlin. Mezitím bude kapkové zavlažování, které používá hadici, vhodné pro zalévání živého plotu, malých stromů nebo zahrad. V druhém případě by mělo být kapkové zavlažování srovnáno s dalšími distribučními body vody ve formě postřikovačů.

Vlastní montáž, nebo jak udělat kapkové zavlažování

Mnoho společností nabízí možnost placeného připojení kapaček. To je užitečné, pokud by kapkový zavlažovací systém měl pokrývat větší plochu, jako jsou velké zemědělské půdy. Chcete-li nainstalovat menší, nekomplikovanou instalaci do vaší zahrady, můžete to udělat sami. Není to těžký úkol.

V závislosti na zvolené lince na substrátu je třeba rozložit hadici nebo pásku. Obvykle jsou připevněny k zemi speciálními kolíky. Některé systémy mohou být také pohřbeny v zemi. Hadice by měly být umístěny tak, aby byly v blízkosti rostlin. Pak se instalují kapkovače (pokud je konkrétní sada používá). Odkapávací potrubí musí být připojeno ke zdroji vody pomocí speciální armatury. V případě potřeby může být také rozdělena do několika hadic.

Nejjednodušší kapkové zavlažovací systémy jsou zpracovány odšroubováním nebo šroubováním kohoutku. Na trhu jsou regulátory zavlažování různých stupňů obtížnosti. Umožňují plánovat zavlažování na určitý den a čas. Díky tomu kapkové zavlažování nevyžaduje téměř žádné pozornost.

Kapkové zavlažování – orientační cena

Zajímalo by mě, kolik stojí kapkový zavlažovací systém? Stejně jako u většiny takových instalací závisí cena na individuálních faktorech. Je třeba vzít v úvahu především oblast, která musí být pokryta systémem. To závisí na počtu kapaček, které je třeba namontovat. Cenu samozřejmě určuje i výrobce, takže stojí za to porovnat kvalitu a hodnotu jednotlivých značek dostupných na trhu.

Čím méně náročná je instalace, tím nižší je cena. Z tohoto důvodu byste měli zvážit, jaká řešení budou fungovat ve vašem konkrétním případě. S malými projekty se určitě můžete vzdát elektronických ovladačů, pokud pohodlí není prioritou. Náklady lze také snížit sázením na výše uvedenou samostatnou montáž.

Kapkové zavlažování – orientační cena

Co jiného je třeba mít na paměti při výběru kapkového zavlažování?

Vzhledem k tomu, že každá zahrada je odlišná, při výběru zavlažovacího systému je třeba vzít v úvahu každou maličkost, od terénu až po barvu hadic. Tímto způsobem můžete vytvořit systém, který bude sloužit roky a splnit všechna očekávání.

  • Je vaše zahrada na svahu nebo svahu? To neznamená, že kapkové zavlažování není pro vás. Stačí zásoba tlakovým vyrovnávačem, aby voda mohla proudit do kopce.
  • Nezapomeňte, že umístění kapkovací závisí především na typu substrátu, na kterém jsou rostliny umístěny. Čím je půda volná, tím hustší by měly být emitory umístěny. U těžkých půd by měly být umístěny méně často, aby se zabránilo stagnaci vody.
  • Vzdálenost emitorů je také vybrána pro typ rostlin. Trvalky, stromy, keře a živé ploty by měly být opatřeny několika kapkami. U jednoletých rostlin stačí jednotlivé emitory.
  • Jakou barvu hadice zvolit? Nejoblíbenější odkapávací linky, které jsou k dispozici na trhu, se prodávají v neutrálních barvách: zelená, černá nebo hnědá. To usnadňuje maskování hadice a zvyšuje estetiku zahrady. Můžete také zvolit výraznější odstíny a dekorativní expozici hada.
  • Co se děje s linkami po sezoně? V zimě je třeba složit linky, aby nedošlo k poškození povětrnostními podmínkami.
  • Rozšiřujete plochu plodin a kapkové zavlažování pokrývá příliš málo? Odkapávací linky mohou být vždy prodlouženy. K tomu stačí použít odpovídající kování.

Kapkové zavlažování je ideálním řešením pro každou zahradu. S jeho pomocí můžete snadno, bez námahy pečovat o rostliny. Odkapávací linka znamená nejen úsporu času a peněz, ale především krásnou a zdravou zahradu. Jedná se o univerzální systém, který lze použít jak pro velké rostlinné plodiny, tak pro zahrady, stejně jako na balkonech a terasách.

FAQ

Kapkové zavlažování – jak to udělat sami?

Provádění kapkového zavlažování samo o sobě není obtížné nebo obtížné – zejména v malých oblastech. V závislosti na vašich vlastních potřebách budete muset vybrat pásku nebo odkapávací hadici a připojit je k základně vedle rostlin. K vodnímu zdroji by pak měla být připojena taková kapátka. Na velkých plochách stojí za to dodatečně vybavit kapkové zavlažování speciálním regulátorem, který plně automatizuje systém.

Jak dlouho trvá napojení odkapávací linky?

Doba zalévání rostlin pomocí odkapávací linky závisí především na jejich typu a potřebě. Můžete jej nastavit ručně – odšroubovat pokaždé přívod vody. Mnohem pohodlnější variantou je však použití automatické aparatury. Nejnovější verze dokonce přizpůsobují zavlažování změnám počasí.

Jak uspořádat kapkové zalévání?

Odkapávací zalévání může být instalováno vedle rostlin pomocí speciálních kolíků – takže efektivně připevníte odkapávací linky k zemi. Používáte – li kapkové zavlažování pomocí kapaček, ujistěte se, že otvory vyzařující vodu jsou v boční, nikoliv spodní části, což může vést k trvalému ucpání. Některé odkapávací hadice jsou také vhodné pro umístění pod zemí.

Maksymilian Ignacyk
Autor: Maksymilian Ignacyk Specialista na prodej a marketing v obchodě Instalguru

Nedávné Články