Co Je Střešní Vazníky a Jak Jej Sestavit?

Stavba domu je složitý proces, který se skládá z několika fází. Jedním z nejdůležitějších prvků každé budovy je střecha. Jeho základem je střešní vazníky - na něm závisí konečná podoba a také bezpečnost střechy. Výběr správného typu farmy pro budovu je velmi důležitým rozhodnutím. Co je střešní vazníky a co bude fungovat ve vašem případě? Podívejte se na hlavní body na toto téma.

Co je střešní vazníky?

Střecha není nic jiného než vrchol budovy. Jedná se o robustní dřevěnou konstrukci, na kterou se střecha opírá. Jeho konstrukce ovlivňuje tvar střechy i celkovou funkčnost budovy. Střešní vazníky se skládá z mnoha prvků. Nejdůležitější z nich jsou:

  • Krokve - šikmé nosníky, které podporují střechu. Měly by mít průřez a být umístěny ve vzdálenosti asi jednoho metru.
  • Běhy jsou vodorovné nosníky střechy. Jejich úkolem je podpora krokví a přenášení hmotnosti střešní konstrukce na zbývající nosné systémy.
  • Murlata je bedna, která spočívá na stěně budovy. Díky tomu se hmotnost střechy přenáší na stěnu.
  • Kůň je horní okraj střechy.
  • Sloupky jsou svislé nosníky, které podporují běhy a přenášejí váhu na stěnu budovy.
  • Klíšťata jsou spodní horizontální nosníky, které spojují krokve a stabilizují konstrukci.
  • Stejně jako klíšťata, roztoči spojují protilehlé krokve v horní části střechy.
  • Meče jsou šikmé nosníky, které spojují sloupky a běhy.
  • Korouhvičky jsou šikmé desky, které jsou namontovány zespodu krokví. To vám umožní posílit střechu a chránit ji před větrem.

Který z těchto prvků bude ve střešním vazníku, rozhodne samotná konstrukce střechy. Existují různé typy střešních vazník a výběr konkrétního řešení závisí na samotném návrhu budovy. Je důležité určit, zda podkroví by mělo být užitečné nebo ne.

Typy střech-jaké typy střešních vazníků jsou nejoblíbenější?

Pokud jde o dřevěné střešní konstrukce, existuje mnoho řešení na trhu. Výběr konkrétního typu střešního potěru je určen ještě ve fázi návrhu budovy. Při výběru konkrétních typů střech je třeba vzít v úvahu faktory, jako jsou rozměry a tvar domu, finanční možnosti i estetické úvahy. U rodinných domů je nejčastěji používaným typem krokve, krokve a krokve.

Typy střech-jaké typy střešních krovů jsou nejoblíbenější?

Dřevěná střešní konstrukce - krokve

Tato střešní konstrukce může být použita v případě, že průlet stěn budovy není větší než 7 m. Sklon střechy by neměl překročit 45 stupňů. Obvykle se používají krovy-trámové střešní krokve. Takový systém používá krokve a stropní nosníky, které společně tvoří krov spočívající na stěnách budovy. Krokve se podepírají pouze na dvou místech-v místě spojení se stěnou a na bruslích.

K dispozici je také systém, který zahrnuje pouze dva prvky. Krokve se pak opírají přímo o zdivo, bez příčných stropních nosníků.

Střešní vazníky - jetkowa

Tmel je vybrán, když rozpětí stěn přesahuje 7 metrů. Je to mnohem univerzálnější řešení než vazební vazba. Z tohoto důvodu se používá mnohem častěji. Tato střešní konstrukce používá krokve Spojené v bruslení, murlaty a yatagany, které to vše posilují. V tomto případě je třeba pamatovat na umístění jętek ve správné výšce - prostor by měl být rozdělen na dvě části - od brusle do ne více než 2,5 m a od поденки k murłaty ne více než 4,5 m.

Střecha-běhy-klíšťata

Takové střešní konstrukce jsou jistě některé z nejoblíbenějších díky své všestrannosti. Může být použit v jednokřídlých a štítových střechách, stejně jako ve velmi strmých konstrukcích. Maximální rozpětí stěn, které může pokrýt takový střešní vazníky, je 16 metrů. V tomto případě se obvykle používají dva typy farem. Jeden se skládá z krokví podporovaných běhy, sloupky a klíšťaty. Meziprodukty jsou krokve na bázi mušelátu.

Tradiční a tovární střešní vazníky

Na trhu jsou různé typy střech, z nichž si můžete vybrat. Samozřejmě, že konečné rozhodnutí o jeho typu závisí především na rozpětí budovy a dalších individuálních faktorech. Zbývá však ještě jedna otázka-zda bude zastřešení postaveno tradičním způsobem, nebo snad lépe pořídit prefabrikovanou konstrukci.

  • Pokud jde o tradiční střešní krokve, jejich výstavba zahrnuje nezávislý výběr vhodných materiálů. Střešní nosníky by měly být vybrány na pilu a střešní konstrukce se tvoří na staveništi. Obvykle dosahují velikosti trámů z masivního dřeva až 7 metrů. V případě potřeby musí být pro delší nosníky použity lepené dřevěné prvky, stejně jako ocelové výztuže.
  • Tovární střešní farma vám dává mnohem více možností, pokud jde o velikosti. Vzhledem k tomu, že prvky jsou ideální, takové řešení používá méně dřeva než tradiční střešní nosníky. Samotný proces montáže je rozhodně rychlejší-tím se zabývá tým výrobce. V tomto případě však může být prostor podkroví omezen, což pro některé může být nevýhodou řešení.

Jaké dřevo pro zastřešení zvolit?

Střešní krokve je struktura, která vyžaduje použití správného typu dřeva. Musí být dostatečně robustní a liší se určitým průřezem. Dřevo zakoupené v dřevostavbách a skladech stavebního dřeva má speciální označení. Materiál by měl být vybrán podle návrhu budovy - důležitá je v tomto případě třída dřeva. Za prvé, věnujte pozornost tomu, zda zakoupené dřevo splňuje stavební požadavky a má prohlášení o použití v jednotlivých parametrech.

Třída dřeva je označena číslicí a písmenem, například C20, D30. Písmeno označuje typ dřeva a číslo jeho odpor ohybu.

Jaký typ dřeva bude fungovat nejlépe? Střešní farmy obvykle používají jehličnany, jako je smrk nebo borovice, méně často modřín nebo jedle. Vlhkost dřeva je také důležitým aspektem. Materiál by měl být dobře vysušen-suché dřevo je o 50% silnější než vlhké. Vlhké desky se mohou deformovat. Nejlepší je, aby vlhkost dřeva na střešních nosnících nepřesáhla 15%. Nejlepší možností je tedy koupit sušené dřevo z osvědčeného místa.

Vzhledem k tomu, že dřevo je obzvláště náchylné k poškození materiálu, je důležité ho chránit. Teprve pak si můžete být jisti, že střešní vazníky bude trvat mnoho let. Dřevo určené pro střešní konstrukce musí být impregnováno, což ho ochrání před biologickou korozí, škůdci i ohněm. K tomu jsou střešní nosníky impregnovány vhodným přípravkem.

Konstrukce střechy-krok za krokem

Konstrukce prvku, který je potěrem střechy, spočívá ve správném spojení konstrukčních nosníků. Kromě celkového plánu spojování dřevěných prvků jsou důležité i samotné spojovací prvky. Na trhu se používá mnoho řešení. Někteří profesionálové používají tradiční nehty a nehty. Pro připojení nosníků lze použít také kolíky a šrouby, stejně jako kovové desky a armatury. Jedním z nejmodernějších řešení je použití speciálních tesařských šroubů. Konkrétní počet jednotlivých konektorů určuje design.

Výstavba střešního potěru začíná upevněním murlata. Následné prvky jsou pak namontovány v závislosti na individuální konstrukci-nosníky, sloupky nebo běhy. Poslední fází je upevnění krokví. Všechny prvky by měly být v dostatečné vzdálenosti od sebe-je nutné přísně dodržovat konstrukci.

Prefabrikované střešní krokve se vzájemně propojují s ostnatými dlaždicemi. Střešní konstrukci tohoto typu obvykle provádí brigáda od firmy, která farmu koupila. V tomto případě se často používá kohoutek. Proces montáže obvykle netrvá déle než 3 dny.

Cena střešního vazníku

Střešní potěr je položka, jejíž cena závisí na několika faktorech. Důležitá je především velikost budovy, ale také samotná konstrukce střechy a rozsah její složitosti.

Nejlevnější střešní krokve jsou sedlové konstrukce. V tomto případě je obvykle postačující krov nebo krov-vaječná vazba. Pokud rozpětí stěn budovy přesahuje 11 metrů, je nutné použít poněkud dražší běhy-krokve.

Pro čtyřsklennou a mnohostrannou střechu je vhodný střešní potěr složitější, takže je těžší ho vyrobit. To vede k potřebě nákupu více komponent a vyšších nákladů na montáž.

Pokud je dům malý, zvažte nákup prefabrikované farmy. Často je to levnější řešení než tradiční vězení. Náklady na komponenty a montáž jsou standardně kolem 80 zlotých za metr čtvereční.

FAQ

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články