Jak vybrat vodoměr? Může vám v tom pomoci instalatér?

Instalatérství se nachází v každé budově - bez ohledu na jeho účel. To je nejdůležitější instalační systém a absolutní základ - již ve fázi dokončení. Bez přístupu k vodě není možné provést mnoho klíčových kroků. V počáteční fázi, kdy instalatér připojí nemovitost k vodovodní síti, bude důležitý i vodoměr. K čemu se toto zařízení používá? Budeme vědět, co o tom máme vědět.

Vodoměr je jedním z hlavních zařízení používaných v instalatérství.
Vodoměr je jedním z hlavních zařízení používaných v instalatérství.

Zařízení pro zásobování vodou - dobrý vodoměr je základ

Vodoměr je jedním z hlavních zařízení používaných v instalatérství. S jeho pomocí můžete měřit průtok vody. Průtok je stanoven v krychlových metrech-označení m3. Použití měřicích přístrojů umožňuje sledovat vynaložený objem a tím i náklady vzniklé uživateli. Pomocí vodoměru kontrolujete veškeré náklady spojené s údržbou domu nebo bytu v tomto ohledu.

Jak se technologie v posledních letech změnila? Až donedávna každý druhý instalatér doporučil plně ruční měřiče vody. Provoz takového vodoměru byl velmi jednoduchý. Aby bylo možné číst, bylo nutné navštívit odpovědného člověka, který zaznamenal svůj stav a předal ho dále, aby byl poplatek účtován. V současné době je na trhu k dispozici moderní zařízení, které tyto informace předává správci bytové komunity. Radiožurnál - protože jde o tento případ-je v dnešní době obrovskou úlevou.

Výpočet poplatku za odečet spotřeby, který zobrazuje vodoměr

Obecně platí, že ve městech se spotřeba vody, na kterou vodoměr poukazuje, počítá jednorázově. To znamená, že uživatel předem zaplatí určitou částku za vodu. Ve většině případů se přidává k nájemnému. Na konci zúčtovacího období je zohledněna skutečná spotřeba. Co to znamená pro majitele podniku? Následné účty jsou menší pro přeplatky nebo více pro nedoplatky.

Vodoměr-který model bude fungovat nejlépe?

Na trhu existuje několik typů vodoměrů, které se navzájem liší, včetně konstrukce nebo vzhledu. To však nejsou nejdůležitější otázky. V první řadě jsou zohledněny parametry, které charakterizují konkrétní vodoměr.

Nejjednodušší klasifikace se týká především toku vody. V tomto ohledu můžete zvolit mechanický nebo digitální vodoměr. Každý z nich má určité výhody a nevýhody - proto nelze hovořit o dokonalém řešení. Po konzultaci s odborníkem, který je instalatér, uslyšíte jednu věc - vodoměr by měl odpovídat vašim očekáváním a finančním možnostem. Každý vodoměr je také další náklady na nákup-něco, co byste si měli pamatovat.

Tradiční nebo moderní vodoměr?

Mechanický vodoměr je zařízení schopné měřit hladinu použité vody díky práci rotoru. Tento prvek je poháněn v okamžiku toku kapaliny. Tyto typy modelů se v současné době používají stále méně kvůli možnosti výskytu chyb během měření. V neposlední řadě se však můžete setkat s několika druhy. V tomto ohledu existuje rozdělení na modely:

  • okřídlené nebo šroubované,
  • mokré nebo suché,
  • jednostranný nebo vícestupňový.

Digitální vodoměr je určitě přesnější zařízení, které bylo již nějakou dobu vybráno, zejména pro nové budovy. Spotřeba vody je v tomto případě řízena speciálním elektrickým senzorem, který je uvnitř jednotky. Bohužel mnoho lidí považuje tento vodoměr za drahý a z tohoto důvodu volí levnější protějšky.

Teplá a studená voda - jeden vodoměr nestačí!

Pokud zvolíte vodoměr, pak druhé velmi důležité oddělení, o kterém byste měli vědět, je spojeno s použitím měřiče vody pro teplou nebo studenou vodu. Jedno zařízení v tomto případě nestačí. Ledaže se studená voda ohřívá v inteligentním ohřívači. Pak je namontován jeden pult pro studenou vodu.

Vodoměr pro speciální úkoly

Při výběru vodoměru, který je určen pro dům nebo byt, byste neměli mít vážné problémy s touto záležitostí. Instalatér a jeho znalosti se však mohou hodit, když je zapotřebí speciální vodoměr. Na trhu jsou k dispozici mimo jiné přístroje:

  • zavlažovací - používají se hlavně tam, kde hrozí znečištění ve vodovodním systému,
  • spárované - používané ve veřejných budovách nebo průmyslových prostorách, se skládají ze dvou čítačů: hlavní a boční,
  • objemové - velmi přesné, ale také extrémně citlivé na všechny druhy nečistot,
  • ultrazvukové - jsou modely, které používají jiné způsoby kontroly měření vody než zařízení, která se dosud nacházejí na trhu.

Ultrazvukový vodoměr je nový na trhu. Navíc jsou to poměrně velké náklady kvůli technologickým řešením používaným v zařízení, což je pro zákazníky velmi vzácná volba.

Kde nainstalovat vodoměr?

Zajímalo by mě, Kde a jak nainstalovat vodoměr? Každý instalatér vám řekne, že byste měli věnovat pozornost několika důležitým otázkám, které mohou přímo vést k jeho správnému fungování. Existují 3 zlatá pravidla, která stojí za to řídit:

  • Vyberte místo, kde nebude vodoměr vystaven vibracím, které se vyskytují ve vodovodním systému.
  • Vodoměr by neměl být tam, kde může být vystaven příliš vysoké nebo příliš nízké teplotě. V prvním případě může být zničen, ve druhém naopak hrozí zamrznutí přístroje a jeho zírání.
  • Vodoměr by měl být na místě se snadným přístupem. Stává se, že vodoměr selže. Proto musí být umístěn v snadno přístupném prostoru, aby výměna probíhala hladce.

Měl by vodoměr namontovat instalatér?

Instalace vodoměru sama o sobě není obtížná. Samozřejmě je nutné mimo jiné zohlednit měřicí třídu, která ovlivňuje její umístění: horizontální nebo vertikální. Je však třeba poznamenat, že tato akce může být provedena pouze osobou s příslušnými pravomocemi. To nemůže být ani instalatér. Regulační a právní předpisy vyžadují, aby instalace prováděla pracovník vodního kanálu.

Proč se takové požadavky uplatňují? Při instalaci musí být vodoměr schválen. Na něj je instalována speciální výplň, která chrání před možným pokusem o podvod. Odborník je také povinen zaznamenat příslušný dokument, který označuje datum sestavení a počáteční stav čítače.

Majitel budovy se naopak může rozhodnout pro použití dalších doplňků používaných při montáži přístroje. Standardně se pro připojení měřidla používá šroub pro vodoměr. Rozhodně lépe však vypadá konzola s vodoměrem, která navíc eliminuje vibrace přístroje a tím zabraňuje chybám měření.

Legalizace - podléhá jí každý vodoměr?

Každý vodoměr, který je instalován v instalaci budovy, musí být schválen. Tento proces se nazývá legalizace, během níž zařízení obdrží zvláštní označení.

Je třeba zdůraznit, že legalizace je poskytována po určitou dobu. To se liší pro měřiče teplé a studené vody. V prvním případě je doba použitelnosti 4 roky, ve druhém o rok déle. Po uplynutí této doby musí vodoměr projít kontrolním vyšetřením. Pokud se opraví, legalizace se prodlužuje. V případě zjištění jakéhokoli porušení může být buď obnoven,nebo nahrazen novým-toto rozhodnutí je vlastněno jeho majitelem.

Určuje samotné použití vodoměru potřebu zásahu uživatele? V žádném případě. Moderní technologie a vysoce kvalitní materiály používané k výrobě vodoměrů činí tato zařízení bezúdržbová.

FAQ

Jak nainstalovat plomby pro počítadlo vody?

Plombování vodoměru je akce, kterou může provést pouze osoba oprávněná k tomuto účelu. Plomby vodoměru samy o sobě nemohou, takže v případě této potřeby je nutné podat žádost na příslušnou instituci veřejné správy - určenou pro konkrétní region.

Jak číst vodoměr?

Čtení vodoměru není těžké. Správné čtení se týká pouze černých čísel na konzoli - na začátku je označte společně s nulami. Moderní modely zařízení však nepotřebují číst uživatele, protože jsou čteny v rádiu osobou určenou pro tento účel.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články