Kdy je potřeba hydroizolace koupelny a jak ji vyrobit?

Koupelna je domácí místnost, která je obzvláště vystavena vlhkosti a škodlivým účinkům vody. Z tohoto důvodu stojí za to postarat se o její nejlepší bezpečnost pro uvedená rizika. Hlavním aspektem v tomto případě bude hydroizolace. Díky ní je možné vytvořit ochranný povlak na stěnách a podlaze. Hydroizolace koupelny omezuje škodlivé účinky vlhkosti na pokoj. Kdy by to mělo být provedeno? Na co věnovat zvláštní pozornost?

Kromě zdravotních problémů je vlhkost škodlivá i pro samotnou konstrukci budovy.
Kromě zdravotních problémů je vlhkost škodlivá i pro samotnou konstrukci budovy.

Jak funguje hydroizolace koupelny?

Hydroizolace koupelny pracuje na velmi jednoduchém principu - chrání povrch proti vlhkosti a zabraňuje vnikání vody, například pod povrch dlaždic, уложенной na stěnách, nebo podlahách.

Tímto způsobem, jeho hlavním úkolem je utěsnění povrchu, která eliminuje mnoho rizik, jako je růst plísní nebo plísní pod dlažbou, nebo narušení struktury jejich přilnavosti k podkladu.

Proč je hydroizolace koupelny důležitá?

Voda, která se hromadí na plochých plochách, může mít velmi negativní dopad na estetiku místnosti kvůli poškození povrchu a zdraví domácností. Tekutina, která vstupuje do stěn, vede k jejich zvlhčení a tím k tvorbě houby škodlivé pro lidské zdraví. Nejenže to vypadá strašně, ale může být také příčinou všech druhů alergií nebo respiračních onemocnění.

To je zvláště nebezpečné pro osoby trpící různými typy respiračních onemocnění nebo astmatu. Škodlivým účinkům jsou v tomto případě vystaveny i malé děti, jejichž imunita je výrazně nižší než u starších lidí.

Kromě zdravotních problémů je vlhkost škodlivá i pro samotnou stavbu budovy, která bude muset po nějaké době projít generální opravou. Právě proto je hydroizolace koupelny tak důležitá a připomínají ji odborníci na stavbu i interiérový design domu.

Hydroizolace - nejen ochrana proti vlhkosti, ale i proti vodě

Bez ohledu na to, jak dobře je vyroben dlaždice, vždy je tam nějaký únik po nějaké době, které nutí vodu v kapalné formě nebo v podobě vodní páry pronikat pod povrch dlaždice. Takové situace jsou nevyhnutelné. Navíc se to netýká jen koupelny - i když v tomto případě je tento problém největší-ale i prádelny nebo sušičky. Proto je v takových situacích nutná hydroizolace.

Stále častěji se tak objevují dva typy hydroizolace provedené v jedné místnosti. Základem je ochrana základny před pokládkou glazury. Tehdejší opatření chrání konstrukci budovy před vniknutím vody. Druhou otázkou je hydroizolace na povrchu dlaždice. Díky použití speciálních prostředků je voda udržována na glazuře, odkud může být snadno odstraněna účinným ventilačním systémem.

Hydroizolace koupelny - které oblasti místnosti jsou ovlivněny?

Každá koupelna má dvě zóny: vlhkou a vlhkou. První se týká prakticky celé koupelny. Jedná se o místa, která jsou náchylná k přímému kontaktu s vodou, která se může rozstřikovat všude - při příležitosti každodenních, běžných činností.

Největší plocha v tomto případě je podlaha a stěny až do výšky 10 cm. To by měly být zejména pečlivě chráněny hydroizolací.

Je každý bezpečnostní agent, který používá hydroizolaci totéž?

Hydroizolace koupelny může být provedeno třemi typy tmely-každý z nich má герметизирующий efekt, ale je určen pro různé povrchy, takže jejich vlastnosti jsou také odlišné od ostatních.

  • Kapalný film - je prostředek vyrobený na bázi syntetických pryskyřic, díky čemuž poskytuje vynikající ochranu. Výrobek je velmi snadno použitelný, jednoduše jej promíchejte a poté jej nanášejte na vybraný povrch, například pomocí speciálního válečku nebo štětce. První vrstva léku může být položena jakýmkoli způsobem a druhá by měla být kolmá k němu. Velkou výhodou filmu je jeho všestrannost. Může být použita jak pro betonové povrchy, potěry, cementové omítky, tak pro sádrokartonové desky. Tento druh ochrany se doporučuje těm, kteří ocení čas, film vysychá velmi rychle, což vám umožní okamžitě dokončit koupelnu s obklady.
  • Tmel - je skvělou alternativou k kapalnému filmu. Obsahují cementovou maltu a syntetické pryskyřice. Tento typ materiálu má mnohem větší hustotu než výše uvedený film. Nejčastěji se používá k ochraně všech minerálních povrchů, ale na trhu jsou také odrůdy určené k obkladům s dlaždicemi nebo přírodním kamenem. Roztok by měl být aplikován křížem ve dvou vrstvách. Nepoužívejte jej v podlahových vyhřívaných místnostech.
  • Hydroizolační malty na bázi cementu - jsou také velmi účinným materiálem, který se používá nejen v koupelnách, ale také na terasách, balkonech nebo k zajištění základů. Tento materiál je extrémně odolný, mrazuvzdorný a flexibilní.

Hydroizolace koupelny - jak to udělat krok za krokem?

Nejdůležitější akcí, kterou je třeba provést před zahájením aplikace hydroizolace, je adekvátní příprava základny. Musí být vyčištěn ze všech vlhkých a mastných skvrn, prachu nebo zbytků po opravě. Je také nutné vyrovnat velké otvory cementovou maltou. Po přípravě povrchu můžete pokračovat v instalaci hydroizolačního materiálu. Používá se podle doporučení výrobce tohoto léku. Všechny důležité informace jsou podrobně popsány na obalu. Hlavní věc je aplikovat dvě vrstvy.

Zapamatovat si. Po dokončení práce by měl být povrch chráněn ještě asi 3 dny před kontaktem s vodou.

Dodatečná hydroizolační ochrana

Převládající vlhkost v koupelně a neustálá přítomnost vody jí umožňují proniknout i do oblasti instalovaného vodovodu. Je pravda, že pokud je předem provedená hydroizolace provedena správně, nemělo by to být velkým nebezpečím. V tomto případě je nutné v každém případě zvážit další ochranná řešení, například ve formě těsnění pomocí sanitárního silikonu již zmíněné keramiky v místě jeho instalace.

Díky přítomnosti finančních prostředků v různých barevných variantách je můžete bez problémů vyzvednout na uspořádání koupelen,aby těsnění vypadalo esteticky. Kromě toho může být tato izolace pomocí zmíněného silikonu bez problémů provedena nezávisle. Budete muset použít pouze speciální žlab, který usnadní celý proces.

Chcete si vychutnat krásný vzhled koupelny a její funkčnost v průběhu let? Nezapomeňte, že hydroizolace je nejdůležitější.

FAQ

Která hydroizolace koupelny funguje nejlépe?

Neexistuje žádná dokonalá koupelnová hydroizolace , která by vyhovovala všem - každý tento typ produktu má mírně odlišné vlastnosti. Nejuniverzálnější je však kapalný film-snadno se šíří a poskytuje účinnou ochranu. V některých případech je však nutné použít tmely nebo speciální hydroizolační malty na bázi cementu. Ty fungují nejen jako hydroizolace koupelny, ale i balkonů nebo teras.

Emilia Konieczny
Autor: Emilia Konieczny Specialista na výrobky na Instalguru

Nedávné Články