Jaké plynové potrubí zvolit - měděné nebo ocelové? Plynová instalace bez tajemství

Plynová instalace je v posledních letech základem prakticky každé nové budovy. To dává mnoho výhod. Jde mimo jiné o možnost připojení topné sítě celé budovy. Ne každá plynová instalace je však stejná, což závisí na použitých materiálech. K tomu se používají ocelové trubky a měděné dráty. Je také nutné je doplnit dalšími montážními součástmi - včetně ventilů nebo filtrů. Než se rozhodnete pro konkrétní řešení, podívejte se, co charakterizuje každý z nich. Určitě by vám to mělo usnadnit výběr.

Ne každá plynová instalace je však stejná, což závisí na použitých materiálech.
Ne každá plynová instalace je však stejná, což závisí na použitých materiálech.

Měděné trubky pro plyn? Jaké výhody má taková plynová instalace?

Měděné trubky pro plyn jsou volbou doporučenou mnoha odborníky. Co ovlivňuje tuto skutečnost? Především měděné dráty jsou plastové, ale odolné proti roztažení. To je velmi důležitá otázka, kterou je třeba vzít v úvahu při práci při vysokých teplotách dosažených plynem.

Co je třeba poznamenat při výběru měděných trubek pro plyn, je, že máte dostatek prostoru pro instalaci, což může jemně zvýšit vaši velikost. Na druhé straně, nicméně, měděné dráty pro plynové instalace je menší, protože více tenkých stěn a použití menšího množství materiálu pro jejich výrobu ve srovnání s nimi, i když by se ocelové trubky.

Měděné dráty činí plynový systém domu vzduchotěsný a odolný vůči různým faktorům, například vysokému UV záření. Největší výhodou je však skutečnost, že měděné trubky pro plyn jsou charakterizovány vysokou odolností proti korozi.

Jak připojit měděné dráty dohromady?

Plynová instalace, která používá měděné dráty, poskytuje mnoho příležitostí k jejich připojení. Měděné trubky pro plyn jsou tuhé, jejichž tloušťka přesahuje 1 mm. v důsledku těchto vlastností je nejčastější metodou pájení. Před spojením se doporučuje povrch vyčistit speciálním měděným kartáčem, aby byl odolnější. Odborníci také doporučují použití pájecí pasty, která je určena pro měděné trubky a armatury.

Dalším způsobem je také použití lisovaných armatur. V tomto případě je vhodná obvyklá montáž PEX. Pokud však chcete změnit směr jízdy plynového zařízení-tím odpovídají konstrukci budovy, použijte odpaliště PEX nebo krimpovací lokty. Samotná montáž těchto prvků je však v současné době jedním z nejjednodušších, takže ji může zvládnout každý odborník. To také vede k výrazně nižším nákladům na plynovou instalaci.

Ocelové trubky - plynová instalace je více vystavena škodlivým faktorům?

Ocelové trubky, které plynové zařízení používá, mají průměry větší než protějšky vyrobené z mědi. Je to proto, že jejich stěny jsou silnější. Díky tomu jsou tuhé a není třeba používat další upevňovací prvky ke stěně. Bohužel, tímto způsobem je plynová instalace v domě také rozhodně těžší. Ocelové trubky, stejně jako měděné dráty, mají vlastnost nazývanou tepelné roztažení. Takže jsou skvělé pro vysoké teploty.

Montáž těchto prvků je možná svařováním nebo spojením na závit. Ve srovnání s instalací mědi je však doba jeho výroby mnohem větší. Nevýhodou může být také mnohem nižší odolnost proti korozi a tvorba vodního kamene v potrubí. Z tohoto důvodu jsou ocelové trubky vybrány méně často než měděné dráty.

Která plynová instalace bude lepší - pomocí měděných nebo ocelových trubek?

Jak ocelové trubky, tak měděné dráty mají své výhody a nevýhody. Ve prospěch mědi kromě funkčnosti hovoří i estetika provedení. Tento typ plynové instalace lze použít jako prvek interiérového designu. Není však určen pro skrytý systém. Stejně odolné jsou ocelové trubky, které jsou ideální pro stavbu. Neměly by být instalovány v místech, kde je velká vlhkost.

Plynová instalace v domě tak musí splňovat podmínky, které v konkrétní budově převládají.

Plynová instalace v domě - další zařízení, které stojí za to investovat

Pokud zvolíte vhodné plynové potrubí, ujistěte se, že shromáždíte veškeré ostatní zařízení, které bude zodpovědné za správné fungování celého systému v budově. Samotné plynové potrubí jsou samozřejmě základem, ale neměly by být používány bez dalších částí.

Mezi nejdůležitější prvky patří především kulové kohouty. Použití této součásti je velmi důležité - zejména v situaci, kdy musí být přívod plynu rychle uzavřen. Dokonalým příkladem je selhání, které se může stát vždy. Použitím kulového ventilu pro plyn jste si jisti, že vždy, když je to potřeba, budete moci uzavřít přívod do domu sami. Je to obrovský komfort, když není nutné volat odborníka na takovou drobnou práci.

FAQ

Jak pájet měděné trubky?

Pokud nejste profesionál, nepokoušejte se pájet plynové potrubí. Nejlepší je najmout specialistu, který to bude dělat rychle a bezpečně.

Jak připojit PVC potrubí?

Můžete připojit PVC trubici lepením. Zakryjte konce obou prvků lepidlem a pak naneste lepidlo. Jedná se o velmi snadný způsob připojení trubice z PVC.

Jak dlouho měděné trubky vydrží?

Měděné trubky obvykle vydrží asi 20 let. Tento typ potrubního materiálu, který je řádně udržován, může trvat až 50 let - v některých případech ještě déle.

Co je PVC potrubí?

Zkratka PVC znamená polyvinylchlorid. V nedávné době je běžné nahradit kovové trubky PVC trubkami ve vodních zařízeních.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články