Módní výstavba lázní - trendy pro rok 2020

Neumíte si představit každodenní koupel bez vany? Toto standardní vybavení koupelny se používá již mnoho let. Výrobci nabízejí širokou škálu modelů, tvarů a barev vany. Nicméně, navzdory modernímu designu těchto zařízení, pro většinu lidí je instalace vany nutností. Proč? Ačkoli vany vypadají neuvěřitelně elegantně, prostor pod nimi už nevypadá tak dobře-pokud nejsou samostatně stojící vany. Chcete-li skrýt nevzhledné dno, odtok a vodovod, je vybrána vana s pouzdrem.

V závislosti na tom, které těleso vany je instalováno, možná budete potřebovat různé příslušenství potřebné k provedení montážních prací.
V závislosti na tom, které těleso vany je instalováno, možná budete potřebovat různé příslušenství potřebné k provedení montážních prací.

Jak vybudovat vanu? Základ potřebný pro další práci

Než se rozhodnete dokončit skříň vany, musíte vytvořit základnu, která vám umožní pokračovat v práci tímto směrem. Mezi nejčastěji používané možnosti:

  • Skříň vany ze sádrokartonu - tento typ materiálu je umístěn na předem připraveném roštu. Je odolný a snadno se instaluje. Jeho lehké rozměry výrazně usnadňují práci spojenou s výstavbou vany. Sádrokarton je odolný proti vlhkosti-to je velmi důležitá vlastnost, která pomáhá zabránit zničení pouzdra. Obáváte se trhlin, které se při montáži mohou tvořit? Můžete je naplnit speciálním akrylem na sádrokarton, který dokonale utěsní celou konstrukci.
  • Cihlová zástavba lázní je jednou z nejspolehlivějších a nejčastěji volených možností. Tento typ pláště vany je vyroben z pórobetonových bloků, které se vyznačují jednoduchostí modelování. Díky tomu je možné vytvořit návrhy jakéhokoli tvaru.
  • Pěnový polystyrénový nosič-těleso vany z polystyrenu je vysoce odolné. Je zodpovědná za její stabilizaci a potlačení hluku, ke kterému dochází při přívodu vody dovnitř. Polystyren navíc zabraňuje rychlému ochlazení vody. Výrobky tohoto typu mohou být použity jak pro polokruhové, tak pro obdélníkové vany. Jejich sestavení je velmi jednoduché. Můžete použít alespoň speciální lepidlo na polystyren, který dělá práci bleskovou.

Potřebné příslušenství - dobře provedená instalace vany

V závislosti na tom, které těleso vany je instalováno, možná budete potřebovat různé příslušenství potřebné k provedení montážních prací. Existují však také univerzální nástroje, které poskytují základ pro instalaci jakéhokoli pouzdra. Patří mezi ně:

  • ruleta,
  • úroveň,
  • tužka,
  • šroub,
  • kolík,
  • hygienický silikon,
  • silikonová pistole,
  • lepidlo na dlaždice,
  • Raquely,
  • ozubená stěrka.

Navíc, pokud máte zájem o stavbu sádrokartonové vany, budete také potřebovat kovové profily C a U, stejně jako výlisky, vrtačku a nůžky. Naproti tomu pro skříň vyrobenou z betonových bloků bude nutné použít tenkovrstvý nebo lepící roztok pro zdivo, kapalný film, pilku, škrabku a základní nástroje pro zdivo.

Vestavěná vana - instalace krok za krokem

Pokud se chcete zapojit do montáže skříně sami - měli byste dodržovat doporučení, která odborníci připravili. Níže uvádíme 8 kroků, které vám usnadní tento úkol.

  • Nejprve nainstalujte vanu na místo, kde by měla být instalována. K tomu je třeba použít nohy, které jsou zodpovědné za jeho stabilizaci.
  • Dalším krokem je připojení sifonu k instalaci. Zvláštní pozornost by měla být věnována umístění odtoku. Mělo by být vybráno tak, abyste mohli snadno rozebrat sifon přes pozorovací otvor, který by měl zohlednit vestavěnou vanu.
  • Třetí akcí je označit obrys vany na podlaze. U obdélníkového modelu bude výběr montážních míst velmi snadný. Stačí pouze na všech čtyřech koncích vany přiložit dlouhou úroveň a označit vybrané místo tužkou. V situaci, kdy jste snili o vnitřní vany s zaoblený tvar, její obrys bude vypadat velmi podobně-s tím rozdílem, že na oblouku úrovni by měla být použita každých pár centimetrů, držte ji vertikálně nejen relativně průřezu vany, ale délka hrany.
  • Jedním z nejdůležitějších kroků je vytvoření robustního a robustního stojanu. Jeho konstrukce by se měla skládat ze zadní části, kolik stran by mělo být uzavřeno. Můžete si vybrat ze tří možností, které byly již zmíněny.
  • Dalším krokem je instalace a montáž konstrukčních prvků. Upozorňujeme, že jsou odolné proti vlhkosti. Kromě toho může být jejich povrch pokryt základním přípravkem, barvou nebo takzvaným kapalným filmem, který chrání před škodlivými účinky vlhkosti.
  • Revizní otvory jsou dalším velmi důležitým prvkem, který by neměl být zapomenut při vytváření krytu vany. Poskytují přístup k odtokovým potrubím a sifonům. Rozhledna by měla mít rozměry nejméně 200x200 mm.
  • Dokončení-v této fázi je nutné provést instalaci keramických dlaždic nebo jiných dokončovacích materiálů.
  • Posledním bodem je utěsnění vany silikonem.

Těleso vany proti revizním otvorům

Revizní otvory poskytují rychlý a snadný přístup k vnitřku vestavěné vany, například při selhání vodovodního systému. Díky nim uživatel získá možnost přístupu k položkám, jako jsou:

  • vodoměry,
  • teploměry,
  • sifony do koupele,
  • ventily,
  • čistič.

Otvor by měl být dostatečně velký, aby mohl volně manévrovat nástroji. To by nemělo být zapomenuto, protože v případě poruchy a nedostatku otvorů-může být budova lázně zničena.

Výstavba lázní - nejoblíbenější trendy 2020

Zajímalo by mě, jak postavit vanu? Nevíte, jak změnit koupelnu? Moderní trh nabízí mnoho řešení. Za pozornost však stojí nejoblíbenější trendy roku 2020, které udělají prostor včas. Použitím zdánlivě nevýznamného pouzdra můžete dosáhnout zcela jiného stylu. Nezapomeňte, že Lamus již dávno opustil tovární obložení vany, nazývané také univerzální. Je pravda,že se vyznačovala lehkou a rychlou sestavou, ale samotná otázka estetiky zůstala žádoucí. Její místo nahradila jednoznačně lepší reprezentační řešení.

Instalace vany je ideální pro keramiku a armatury

Skříně, které jsou dnes k dispozici, mají stejné barvy jako vany a jsou vyrobeny ze stejných materiálů. Takže jsou ideální pro jakoukoli keramiku a instalatérství. Pokud navrhujete koupelnu ve stylu glamour, můžete si vybrat kombinaci bílé a zlaté. Těleso vany bude vypadat velmi elegantně. K milosti se vrací i mramor. Toto téma lze využít mimo jiné při stavbě vany.

Dřevěné těleso vany - vždy v módě

Líbí se vám skandinávský styl? Nebo vás zaujal biophilic design? Vhodná pro vás může být instalace vany ze dřeva nebo materiálů, které ji napodobují. Stačí, abyste na dříve provedenou konstrukci umístili vybrané dokončovací prvky.

Vana se skleněným pouzdrem - inovativní Minimalismus

Milujete jednoduché tvary a zároveň nesnášíte nudu? Skleněná vana je skvělý nápad. Tento typ konstrukce však musí být proveden odborníkem. To vyžaduje obrovskou přesnost a znalost sestavy. Její vlastní upevnění může být nemožné.

Obdélníková a rohová vana s individuálními tvary

Každá z výše uvedených možností může být použita ve dvou různých variantách. Často výrobci nabízejí hotové stavby. Jsou však vhodné pouze pro standardní velikosti. Co je v okamžiku, kdy je výška vany nebo její šířka odlišná? Pak však zůstává možnost-instalace vany na míru.

Na rozdíl od hotových modelů, které si můžete zakoupit v obchodě, tělo vany na zakázku vyžaduje trochu více práce. Samotný efekt, který lze dosáhnout, je však obdivuhodný. Na trhu jsou materiály různých barev, vzorů a tvarů, takže když se rozhodnete sestavit, vaše koupelna bude mít jedinečný a stylový dekor. Za předpokladu, že odborník, který dělá práci, bude vědět, jak rámovat vanu.

Moderní koupelnové pouzdro - LED technologie

Posledním, často se vyskytujícím trendem v koupelnách je LED osvětlení používané v pouzdře vany. To dává interiéru jedinečný charakter a přispívá k každodennímu použití vany. Lázně s tímto osvětlením se stávají relaxačními a příjemnými. Těleso vany s LED diodami nevyžaduje velké úsilí, v tomto případě však stojí za to, aby se takové připojení zabývalo odborníkem.

Staráte se o moderní a v souladu s trendy interiéru? Vsaďte na nejmódnější uspořádání. Využijte naše nápady a přeměňte svůj interiér.

FAQ

Proč potřebujete skříň vany? Jaké je jeho použití?

Těleso vany ovlivňuje především vizuální aspekt dokončení koupelny. Díky ní celá konstrukce vypadá mnohem lépe. V závislosti na tvaru a velikosti vany v některých případech tělo také ovlivňuje stabilitu zařízení.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články