Plánujete rekonstrukci koupelny? Vyberte správný koupelnový ohřívač a vsaďte na svůj komfort.

Plánujete dokončit svůj domov? Nebo vás čeká oprava koupelny? Je to dobrá příležitost provést některé změny v interiéru. Věnujete zvláštní pozornost kování nebo keramice? Skvělé! Nezapomeňte však na neméně důležitou otázku, kterou je vytápění. V současné době existuje několik možností na výběr v tomto ohledu - můžete si vybrat standardní topení pro koupelny, který je možné použít také v jiných prostorách, ze radiátor pro koupelny, nebo vlastnim. Jaké řešení bude nejlepší?

Vzhled koupelnového chladiče je klíčovou otázkou pro mnoho lidí, kterou považují za jednu z prvních při plánování dokončení koupelny.
Vzhled koupelnového chladiče je klíčovou otázkou pro mnoho lidí, kterou považují za jednu z prvních při plánování dokončení koupelny.

Rekonstrukce koupelny - topení by mělo mít dostatek energie

Při plánování dokončení koupelny věnujete pozornost estetice místnosti? Berete v úvahu náklady na koupelnu z hlediska vybavení? Mějte na paměti, že při výběru topení není méně důležité, ne-li nejdůležitějším parametrem bude jeho výkon. Záleží na tom, zda zvolíte Podlahové topení nebo koupelnové topení.

Odpovídající tepelný komfort zajišťuje topný výkon odhadovaný na 100 W / 1 m2. Proto je snadné počítat s tím, že pro interiér o velikosti 12m2 by měl být specifický výkon 1200 W. Odborníci však doporučují, aby se při plánování vytápění k této hodnotě přidalo asi 10-20%, takzvané zásoby energie. To je obzvláště důležité, pokud máte v úmyslu vysušit ručníky na radiátoru. Pak ztratí část své síly.

Dokončení koupelny - kde umístit ohřívač koupelny?

Pokud plánujete opravu koupelny, dalším důležitým bodem je výběr místa pro instalaci koupelnového ohřívače. Stojí za zmínku, že velké změny v tomto plánu mohou znamenat potřebu rekonstrukce instalace. V tomto případě se tedy náklady na koupelnu mohou výrazně zvýšit. Pokud však dříve byl radiátor pro koupelnu na špatném místě, stojí za to stále přemýšlet o změně jeho umístění.

Jak však víte, kde je nejlepší umístit ohřívač koupelny? Můžete se řídit jednoduchým pravidlem, často opakovaným odborníky, kteří mluví o zachování vzdálenosti nejméně 15 cm - jak od podlahy, tak od stropu.

Koupelnový radiátor-záleží na jeho vzhledu?

Vzhled koupelnového chladiče je klíčovou otázkou pro mnoho lidí, kterou považují za jednu z prvních při plánování dokončení koupelny. Z tohoto důvodu jsou tradiční modely radiátorů v průběhu let nahrazeny takzvanými koupelnovými radiátory-schody. Ty kromě hlavní funkce, tedy přenosu tepla do interiéru, plní i dekorativní roli. Navíc jsou velmi funkční, protože na nich můžete například po koupání vysušit jemné prádlo nebo ručníky.

Koupelnový ohřívač schodů je dobrou volbou!

Výběr koupelnového schodišťového chladiče je v současné době jednou z nejlepších a nejoblíbenějších možností mezi těmi, kteří se rozhodnou opravit koupelnu. Především je to ovlivněno skutečností, že na trhu jsou k dispozici různé modely schodišťových radiátorů. Stojí za zmínku, že téměř všichni mají stejnou konstrukci.

Základem, pokud jde o koupelnové schodiště, jsou dva svislé dráty. Odborně se jim říká kolektory. Úkolem těchto prvků je přívod vody do zařízení. Druhou, velmi důležitou součástí schodišťového chladiče jsou horizontální trubky spojené s výše uvedenými kolektory. Moderní radiátory se mohou mírně lišit od této standardní konstrukce.

Topení v koupelně-který radiátor pro koupelnu si vybrat?

Neexistuje žádná jasná odpověď, která by naznačovala, který koupelnový radiátor si vybrat, aby byl ideální. Moderní technologie v oblasti montážních systémů vedly k tomu, že na trhu je dnes k dispozici několik druhů takových zařízení. Při plánování renovace koupelny stojí za to seznámit se s možnostmi trhu a poté je přizpůsobit individuálním očekáváním.

Koupelnové schodišťové radiátory jsou rozděleny do tří hlavních kategorií. V tomto ohledu jsou uvedeny:

  • Koupelnový ohřívač vody je nejoblíbenější typ ohřívače, který se nejčastěji používá v koupelnách. Jeden z prvků ústředního topení. Funguje na stejném principu jako standardní radiátory. Má mimo jiné větrací otvor, kterým se lze zbavit nahromaděných plynů v systému, a termostatickou hlavu, pomocí které lze regulovat teplotu uvnitř místnosti. Toto rozhodnutí však není bez nedostatků. Klíčová je skutečnost, že koupelnový ohřívač funguje v tomto případě pouze ve chvíli, kdy se spustí systém ústředního topení - tedy v topné sezoně. To znamená, že v letních měsících tento typ koupelnového chladiče neplní svou funkci.
  • Koupelnový ohřívač vody je upravená verze vodního chladiče. Tyto modely jsou charakterizovány přesně stejnou sestavou. Připojují se také k ústřednímu topnému systému. Jediným, ale hlavním rozdílem je, že tento typ radiátorů je vybaven dodatečným napájením. Nachází se v centrálním bodě, tedy v jednom z kolektorů. To dělá koupelnový radiátor pro vytápění místnosti po celý rok, a to nejen v topné sezóně. V okamžiku, kdy instalace C. O není spuštěna, jednoduše připojte zařízení k elektřině.
  • Elektrický koupelnový radiátor - velmi často označovaný jako sušička. Tyto typy zařízení nevyžadují připojení k ústřednímu topnému systému. Tímto způsobem je můžete umístit kdekoli, kde se můžete připojit k elektrické síti. Fungují skvěle jako vyhřívací zařízení v koupelnách, ale nejenom. Moderní modely jsou vybaveny speciálním zámkem, který je chrání před přílišným ohřevem. Je to však nejméně používaný koupelnový ohřívač.

Stojí za zmínku, že radiátory mohou být také klasifikovány kvůli použitému materiálu nebo barvě. Nejoblíbenější jsou modely z oceli nebo hliníku.

Výrobci také nabízejí mosazné ohřívače,které vypadají velmi dobře v moderním interiéru. Pokud jde o barvu, standardní typ chladiče jsou bílé modely. Můžete však narazit na stříbrné-lesklé nebo černé - matné verze.

Je koupelnový schodišťový radiátor dobrým řešením pro toaletu?

Klasický koupelnový ohřívač schodů je ideálním řešením pro toaletu, a to nejen pro koupelnu. Pro oba interiéry je ideální. Nicméně, pokud plánujete rekonstrukci koupelny, zvažte především, možnosti připojení ohřívače k instalaci C. O. výjimku v tomto případě tvoří elektrické schodišťové radiátory, které vyžadují pouze elektrické napájení, takže si můžete umístit kamkoli.

Zajímavé je, že moderní modely schodišťových radiátorů se stále častěji používají i v jiných domácích interiérech - nejen ve zmíněných koupelnách nebo toaletách. Objevují se jako součást vybavení chodeb nebo obývacích pokojů - kde mohou dále vykonávat dekorativní funkci.

Kolik stojí koupelnové schodiště?

Tato otázka se týká několika důležitých prvků. Hlavní věc-výkon chladiče-čím větší, tím dražší zařízení. Nezáleží na výrobním materiálu, velikosti zařízení, nebo výrobce. Měděné radiátory jsou několikanásobně dražší než hliníkové. Cena může být také ovlivněna pevností garantovanou výrobcem.

Jak nainstalovat koupelnový žebřík?

Chcete vědět, jak nainstalovat ohřívač koupelny? Instalace schodišťového chladiče je jednoduchá činnost. Takže pokud se rozhodnete opravit koupelnu-můžete tento úkol zvládnout sami. Obecně platí, že sada, kterou kupujete, obsahuje všechny potřebné součásti, které potřebujete k jeho upevnění. Musíte pouze dodržovat několik pravidel.

Vzhledem k tomu, že nejčastěji zvoleným modelem je koupelnový ohřívač schodů, představujeme schéma montážních prací souvisejících s tímto zařízením.

Nejdůležitější je uzavřít přívod vody. Poté lze provést montáž schodišťového chladiče podle následujících bodů:

  1. Demontujte zátky z otvorů chladiče a namontujte upevňovací prvky.
  2. Namontujte větrací otvor v horní části chladiče.
  3. Namontujte šroub do spodní části chladiče.
  4. Připojte chladič ke stěně a označte místo pro montážní konzoly.
  5. Vrtání otvorů a instalace montážních kolíků.
  6. Upevnění držáků chladiče.
  7. Instalace ohřívače pomocí příslušných šroubů (připojení k instalaci c.o).
  8. Odšroubování přívodu vody a větrání chladiče.

Jak vypadá sestava s ohledem na elektrický ohřívač koupelny? Spočívá především v jeho připevnění ke zdi. To je ještě jednodušší úkol. V tomto případě však stojí za to pamatovat, aby byla zachována odpovídající vzdálenost od jednotlivých prvků interiéru. Měla by být minimálně 0,6 m.

Je koupelnové podlahové vytápění dobrou alternativou k ohřívači?

Chcete vědět, zda podlahové vytápění v koupelně může být alternativou k radiátorům? Je to složitá otázka založená na několika důležitých faktorech. Při výběru tohoto typu vytápění si můžete zajistit správný tepelný komfort. Tím, že vsadíte na vysoce kvalitní komponenty systému: rozdělovač nebo potrubí, kterým projde horká voda, dosáhnete požadované teploty v interiéru.

Takové řešení má však nevýhody. Zatímco při výběru koupelnového ohřívače budete moci po koupeli vysušit drobné oblečení nebo ručníky, tak s exkluzivním podlahovým vytápěním už nebude taková možnost. Tímto způsobem bude tento výstup vhodný pouze pro lidi, kteří v domech nebo bytech mají další prostor - takzvanou sušičku.

Odborníci doporučují kombinovat tyto dvě možnosti vytápění. Systém podlahového vytápění a malé koupelnové topení se dokonale doplňují. Je to velmi funkční řešení, které přináší nejlepší výsledky.

FAQ

Jak připojit ohřívač koupelny?

Instalace koupelnového chladiče - ve většině případů je to schodišťový radiátor-velmi jednoduchý úkol, který můžete provést sami. Obvykle jsou spolu s chladičem všechny součásti potřebné k jeho připojení. Je nutné pouze uzavřít přívod vody a postupovat podle pokynů výrobce.

Magdalena Data-Urban
Autor: Magdalena Data-Urban Správce obsahu na Instalguru

Nedávné Články