Úspora vody doma. 10 tipů pro úsporu vody.

Umíš si představit život bez přístupu k vodě? Taková situace by nebyla možná. A i když se zdá, že nedostatek přístupu k této vzácné tekutiny nemožné, nicméně jeho zdroje vyčerpány, stále více a více, a jejich aktualizace probíhá velmi pomalu. Na světě je mnoho míst, kde v současné době již není dostatek vody. Proto si stále více lidí klade základní - klíčovou otázku: jak šetřit vodou? Představujeme několik užitečných tipů, které můžete použít v každém domě.

Dokonce i malá změna denních návyků umožní zaznamenat snížení nákladů na používání domácích spotřebičů a ovlivní úsporu vody.
Dokonce i malá změna denních návyků umožní zaznamenat snížení nákladů na používání domácích spotřebičů a ovlivní úsporu vody.

Úspora vody-proč se o to starat?

Voda je vlastně nejcennějším zemským zdrojem. Používá se ve všech oblastech života, od pití až po praní, čištění, praní, zemědělství až po průmysl. Bohužel se často zapomíná, že její odpad nese katastrofální důsledky pro životní prostředí jako celek i pro vlastní úspory.

Účty za vodu jsou jedním z hlavních bodů domácího rozpočtu. Proto stojí za zvážení, jak šetřit vodou a dbát na to, aby náklady v tomto ohledu byly menší.

Úspory se vyplatí! V Polsku dochází každoročně k trvalému růstu cen vody. Ročně dosahuje v průměru až 5%. Předpokládá se, že v následujících letech by cena vody v jednotlivých oblastech naší země mohla vzrůst až o polovinu. Dokonce i malá změna denních návyků umožní zaznamenat snížení nákladů na používání domácích spotřebičů a ovlivní úsporu vody. Pravidelné změny upraví domácí rozpočet a vzhledem k tomu, že cena vody rok od roku stoupá, úspory se zvýší.

Tento zákon však není jen ekologickým trendem nebo způsobem, jak dělat menší účty. Stojí za připomenutí, že zásoby vody v Polsku jsou velmi malé. Naše země patří mezi státy s chudými vodními zdroji (cca. 187 mld. m3), jako je například Egypt. Na jednoho obyvatele připadá 1800 m3 ročně, proto je nutné používat vodovod s opatrností.

V jakých oblastech každodenního života je nutné zavést úsporu vody?

Zachování vody je možné v různých oblastech každodenního života. Poláci denně spotřebují až 150 litrů vody. Pouze během 3minutového čištění zubů spotřebujete až 15 litrů-pokud během času neotáčíte vodu. Odhaduje se, že přibližně 30% spotřeby vody v průměrné domácnosti vzniká při splachování toalety. Dalšími aktivitami, které šetří vodu, jsou vědomé koupání nebo provádění každodenních úkolů, jako je praní, čištění nebo péče o zahradu.

10 způsobů, jak udržet vodu na denní bázi?

Chcete vědět, jak šetřit vodou a hledat hotová řešení? Představujeme vám 10 chytrých způsobů, jak ušetřit vodu, nebude pro vás problém.

Ušetřete vodu při mytí nádobí

Jak udržet vodu pod tekoucí vodou? Je to vůbec možné? Samozřejmě-stačí jen to, že nebudete mýt nádobí pod tekoucí vodou. V kuchyni můžete nainstalovat mobilní výtok pro směšovač - s jeho pomocí nasměrujete tok přesně tam, kde potřebujete.

Používáte myčku? To není problém - také v tomto případě je možné zadržet vodu. Jen ji zapni, než se naplní.

Jak ušetříte vodu během denního toalety?

Úspora vody je možná při již zmíněném čištění zubů nebo při pánském holení. Stejně jako při mytí nádobí je důležité sledovat, kdy je průtok vody skutečně nezbytný. Pokud není potřeba, zkontrolujte, zda je voda vířená.

Vyměňte toaletní zařízení a uložte vodu

Na trhu je zařízení, které usnadňuje úsporu vody. Zvažte sestavení úsporného spláchnutí pomocí tlačítka start-stop. Splachování s takovou funkcí může snížit spotřebu vody až o 50%. V okamžiku, kdy vidíte, že nečistoty byly odstraněny z umyvadla, stačí stisknout tlačítko “Stop”. V sortimentu výrobců jsou k dispozici různé rozměry tohoto typu zařízení-nejoblíbenější jsou modely o velikosti 9 litrů a menší raketomety v boxech s kapacitou 7 litrů.

Úspora vody? Možná díky provzdušňovači

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak ušetřit vodu ve vašem domě je použití provzdušňovač. Co je provzdušňovač? Jedná se o malé zařízení, určené k instalaci na konci kuchyňské baterie, umyvadla a sprchový trubice. K dispozici jsou také speciální dlouhé provzdušňovače pro bidet. Zařízení je vybaveno síťovým filtrem s malými mřížkami. Jeho úkolem je provzdušnit vodu a rozdělit ji na malé pramínky.

Díky tomu se spotřeba vody snižuje o 50-60%.

Vzduchotěsná instalace vody také šetří vodu

Udržování vody je proces, ve kterém je každá kapka důležitá, takže nemůžete zabránit úniku v instalatérství, jako je vana, sprchový kout, umyvadlo, kuchyň a toaletní mísa. Pro utěsnění výztuže se používají různé druhy těsnění z pryže nebo materiálů šetrných k životnímu prostředí, například o-kroužky z vláken.

Pamatuj! Pokud si všimnete, že vaše baterie uniká, nečekejte na okamžik, kdy voda proudí proudem. Několik kapek, které padnou v jeden den, není velký rozdíl. Horší je, když se taková závada neopravuje celý týden nebo měsíc. Množství takto použité vody se pak zvyšuje.

Věnujte pozornost každodenním aktivitám - najděte způsob, jak šetřit vodou

Většina vody se používá k splachování toalety-i když to není nutné. Namísto vyhazování použitého ubrousku do dřezu a opláchnutí vodou vyberte koš. Nezapomeňte, že jste stále povinni platit poplatek za odpad - tak proč vytvářet dodatečné náklady ve formě spotřeby vody a tím i poplatků za kanalizaci.

Způsoby, jak ušetřit vodu při mytí

Úspora vody při mytí vypadá stejně jako u myček nádobí. Musíte si pamatovat především spuštění zařízení pouze tehdy, když je skutečně načteno. Pokud jste ve fázi výběru vhodné pračky, kterou potřebujete pro 1 nebo 2 osoby - věnujte pozornost dostupným funkcím. V takovém případě může být užitečná možnost zapnutí krátkého režimu na polovinu praní, což vám také ušetří vodu.

Vyberte si sprchu, ne vanu - je to účinný způsob, jak ušetřit vodu

Jak rychle ušetřit vodu při každodenním koupání? Místo vany zvolte sprchu. V průměru potřebujete asi 200 litrů, abyste naplnili vanu. Během sprchování můžete použít asi 50 Litrů. Zvažte pouze, jaké úspory jsou v domě 3 nebo 4 osoby.

Užijte si technologické novinky - aneb jak šetřit vodou ve sprše

Máte problémy s kontrolou času ve sprše, takže není dobré šetřit vodou? Máme nápad, jak se s tímto problémem vypořádat. Na trhu jsou speciální adaptéry, které barevně naznačují úsporu vody. Jak je to možné? Po chvíli adaptér zčervená, což by mělo být signálem pro vás, že budete trávit příliš mnoho času v duši a proto, používáte mnohem více vody, než je nutné.

Úspora vody - ekologie na zahradě

Pro zahradní práce můžete použít recyklovanou vodu. To vše díky speciální instalaci, která shromažďuje použitou vodu z vany, vaničky a umyvadla a recykluje ji tak, aby byla vhodná pro opětovné použití. Šedá voda se shromažďuje z celého domu a prochází přírodními filtry, které jsou také šetrné k životnímu prostředí. Takto získaná kapalina může být použita například k čištění zahrady, splachování toalety, mytí auta, chodníku nebo příjezdové cesty.

Velké množství vody může být také udržováno promyšleným a nákladově efektivním způsobem zalévání rostlin a keřů. Tato akce se nejlépe provádí ráno nebo později večer, když je teplota vzduchu nízká. To zabraňuje rychlému odpařování vody, čímž je zalévání efektivnější. Doporučuje se polstrování otevřené země, což omezuje odpařování.

Při použití postřikovačů je nastavte tak, aby zalévaly pouze rostliny, nikoliv chodník nebo příjezdovou cestu.

Jak vidíte, výhody úspory vody jsou obrovské. Finanční i ekologické. Dobře provedená vodní instalace a několik inteligentních investic do zařízení jsou schopny do značné míry přispět k drastickému snížení účtů.

FAQ

Proč je úspora vody důležitá?

Zachování vody je velmi důležité, protože představuje jeden z nejcennějších pozemských zdrojů. Jeho vysoká spotřeba vede ke katastrofálním dopadům na životní prostředí. Navíc plýtvání vodou způsobuje, že zaplatíte mnohem větší účty - jak za jeho spotřebu, tak za kanalizaci. Úspora vody je tedy ekologická a ekonomická aktivita, která ovlivňuje váš domácí rozpočet.

Maksymilian Ignacyk
Autor: Maksymilian Ignacyk Specialista na prodej a marketing v obchodě Instalguru

Nedávné Články