Základní nátěr stěn před lakováním. Kdy by měly být splněny?

Plánujete renovovat nebo aktualizovat stěny ve vašem domě nebo bytě? Malování je povolání, které můžete úspěšně provést sami-zejména s přihlédnutím k přítomnosti různých druhů barev, které lze snadno aplikovat. Velmi často se však objevuje otázka: co se týče základního nátěru? Je to vždy povinné? Kdy a jak udělat základní nátěr stěn?

Správně zvolená půda pro stěny může vytvořit speciální vodotěsnou bariéru
Správně zvolená půda pro stěny může vytvořit speciální vodotěsnou bariéru

Co je základní nátěr stěn?

Základní nátěr stěny je příprava tohoto povrchu na malování-v různých ohledech-vše závisí na tom, v jakém stavu je.

Použití vhodného nástroje má mnoho vlastností. Je to opravdu základní akce pro všechny místnosti, které jsou obzvláště vystaveny vlhkosti. Správně zvolený základní nátěr na stěnách může vytvořit speciální vodotěsnou bariéru, díky které budou silně odolné vůči podmínkám místnosti. To je však jen jedna z mnoha výhod.

Mezi další výhody, které poskytuje základní nátěr stěn jsou uvedeny mimo jiné:

  • vyrovnání absorpční schopnosti v daném prostoru,
  • vyhlazení stěny,
  • zpevnění povrchu,
  • zvýšení přilnavosti a výkonu barvy,
  • vyrovnání barvy dříve malované stěny-zejména v intenzivních odstínech,
  • prevence odlupování barvy,
  • zvýšení odolnosti proti praskání povrchu.

Je vždy nutné před lakováním zakrýt stěnu?

Základní nátěr stěn před lakováním je povinnou činností, kdy je třeba povrch vyrovnat nebo jej zpevnit před nanesením barvy. Základní nátěr na stěny je také navržen tak, aby zlepšil přilnavost stěny v situaci, kdy je na něm instalována předchozí barva.

Proto ve většině situací je základní nátěr stěn nezbytnou činností. Zejména u nových budov, které jsou pouze dokončené a stěny nebyly nikdy předtím natřeny. Pak můžete vytvořit vhodný nátěr, na kterém bude přilnavost barvy určitě vyšší. Nicméně, základní nátěr stěn klasifikovaný jako” špinavý”, to znamená, že ty, kde byla na jejich povrchu aplikována absorpční barva, se také doporučuje.

Pamatuj! Použití půdy je nezbytné, když byla ze zdi poškrábána stará barva nebo byla provedena malá oprava, jako je tmel dutin, který je výsledkem mechanického poškození.

Jak zkontrolovat, zda je nutné provést základní nátěr stěn?

Kontrola, zda je třeba provést základní nátěr stěn, není obtížný úkol - existují však dvě metody, které se liší tím, že jsou nastaveny další parametry.

Jedním ze způsobů je sledovat, zda je stěna náchylná k vlhkosti. Chcete-li to provést, jemně navlhčete houbičku na nádobí nebo hadr na prach a na chvíli ji připevněte ke stěně.

Pokud se objeví vlhká skvrna, znamená to, že byla aplikována barva, která absorbuje vlhkost. V tomto případě je nutné natřít stěny unigruntem.

Druhou metodou je studium pevnosti stěny a vrstev výrobků, které byly použity dříve. V tomto případě bude základním nástrojem, který je třeba použít, odolná malířská páska. Měli byste jej přilepit k zadanému povrchu a poté energickým pohybem odtrhnout. Pokud na pásku zůstanou nějaké prvky, znamená to, že základní nátěr stěn je absolutní nutností. V tomto případě stojí za to investovat do kvalitnějšího základního nátěru pro stěny, protože není známo, které látky byly dříve použity.

Základní nátěr stěn před tapetou - kdy je vhodné?

Základní nátěr stěny před tapetou nebo po zbourání tapety je vždy nezbytný - ať už je konkrétní budova nová nebo renovovaná. V tomto případě také nezáleží na tom, jaké omítky byly použity v dané místnosti. V takové situaci může být podstatným rozdílem naopak Typ aplikovaného opatření.

Půda pro stěny - jak vybrat správný střed?

Při výběru základního nátěru pro stěny je nejlepší zvolit takové prostředky, které doporučuje výrobce barvy. Na trhu však existuje mnoho různých léků určených pro povahu substrátu. Můžete použít:

  • univerzální nástroj, který bude fungovat stejně, zatímco jeho vlastnosti nebudou vždy nejlepší, dosažitelné,
  • zpevňující základní nátěr-který je vhodný pro nezničitelné, jemně znečištěné stěny,
  • penetrační lék - který je nejlepší volbou pro stěny, jejichž struktura není pravidelná a existuje velké nebezpečí vlhkosti v místnosti.

Základní nátěr stěn krok za krokem - postřikem nebo ručně?

Pokud je vybrán správný střed, zůstává otázkou, jak správně provést základní nátěr stěny.

Většina léků dostupných na trhu je připravena k použití. Stačí důkladně promíchat a nanést na povrch.

V tomto případě existují dvě možnosti aplikace:

  • pomocí štětce,
  • pomocí malířského válečku.

Nátěr stěn s hustým válečkem je určitě pohodlnější způsob, takže většina lidí si zvolí přesně takové řešení.

Značná část lidí se však zajímá, zda je možné stěny natřít postřikem. Tato metoda se doporučuje pro nátěrové hmoty. Musí však být prováděna odborníky, kteří vědí, jak tuto činnost vykonávat, a mají specializované vybavení.

Základní nátěr stěn a dalších povrchů funguje nejen v podmínkách malování nebo tapety. Ve skutečnosti můžete tuto akci použít v mnoha dalších případech. Specializované přípravky dokonale připravují půdu pro umístění dlaždic nebo polystyrenu. Z tohoto důvodu se nátěr provádí také pod vnější omítkou, kde je jejich úkolem zvýšit odolnost budovy proti proměnlivým povětrnostním podmínkám.

FAQ

Maksymilian Ignacyk
Autor: Maksymilian Ignacyk Specialista na prodej a marketing v obchodě Instalguru

Nedávné Články