Bytová výstavba. Jak se vytápí městský dům nebo bloky?

Topný systém je jedním z nejdůležitějších systémů v každé výstavbě - ať už jde o domácnost, nebo o takzvanou bytovou výstavbu. Správná volba v tomto ohledu má obrovský vliv na topný komfort všech obyvatel. Proto je tak důležité, aby každá instalace byla provedena správně a v souladu se stanovenými normami. Při vytváření topných systémů je třeba pamatovat na výběr vhodných spotřebičů, které jsou zodpovědné za rovnoměrné rozložení tepla v každém bytě. Jaké jsou nejčastější způsoby vytápění používané městskými domy a bloky?

Dobře vyhřívaný městský dům - použití tepelných čerpadel

Co se týče moderních bloků a bytových domů po rekonstrukci - používají při vytápění jednotlivých místností práci tepelného čerpadla. Tato zařízení jsou určena jak pro vytápění bytu, tak pro vodu. Úkolem čerpadla je využití tepla, které je díky termodynamickým transformacím čerpáno ze zdroje s nižší teplotou do teplejšího prostředí.

Zdrojem s nižší teplotou je obvykle půda, vzduch nebo voda, zatímco teplejší prostředí je voda, která cirkuluje v Ústředním topném systému.

Úkolem čerpadla není vyrábět teplo, ale přenášet ho ze spodního na horní zdroj.

Jaké výhody má využití tepelných čerpadel při výstavbě bydlení?

Obytná jednotka nebo městský dům, který používá toto moderní řešení, jsou schopny výrazně snížit náklady na výrobu tepelné energie pro vytápění jednotlivých místností. Odborníci poznamenávají, že takový topný systém má řadu výhod. Mezi nejdůležitější patří především:

  • Bezpečnostní čerpadla - jsou zcela bezpečná. Použití takového zařízení umožňuje eliminovat riziko výbuchu a koncepce, což je pro budovy, jako je bytový dům nebo obytná jednotka, velmi důležité.
  • Provoz bez údržby - zařízení nevyžaduje ruční ovládání. Není třeba nabíjet palivové dříví, zapalovat a čistit pec.
  • Ekologická neutralita - čerpadlo je ekologické zařízení, jeho použití nemá vliv na vzdělávání výfukových plynů, které mohou přispět ke znečištění životního prostředí.
  • Snadná a rychlá instalace - instalace čerpadla je velmi jednoduchá. U objektů, jako jsou bloky nebo řadové domy, je mnohem jednodušší instalovat tepelné čerpadlo než například kotel ústředního topení.
  • Jakékoli místo instalace - zařízení může být umístěno na jakémkoli uživatelsky přívětivém místě, jako je prádelna, sušička nebo jiná technická místnost. U topného kotle taková možnost není.
  • Žádná palivová nádrž - při použití čerpadla nebude nutná stavba nádrže na olej, plyn nebo jiné palivo.

Mohou městské domy a bloky počítat s financováním tepelných čerpadel?

Nákup a instalace tepelného čerpadla jsou velké náklady. Vzhledem k počtu bytů, které má konkrétní obytný blok nebo městský dům, je cena rozdělena na značný počet obyvatel. V současné době existuje také řada řešení zaměřených na finanční pomoc na trhu, což znamená, že tento typ čerpadla je skutečně k dispozici všem.

Díky speciálním programům můžete získat až 90% finančních prostředků na nákup takového zařízení. Délka programů se předpokládá do roku 2029.

Může městský dům nebo obytná jednotka, která již existuje, získat nárok na takové financování? Je k dispozici ve dvou různých variantách:

  • Stávající budovy - financování je poskytováno na výměnu starých zdrojů tepla za tepelná čerpadla nebo jiné ekologicky šetrné zdroje energie.
  • Zahájení výstavby - v tomto případě grant je možné získat na instalaci a nákup tepelného čerpadla nebo jiného zdroje, které splňují technické požadavky programu.

¿Pueden los bloques y las casas de vecindad utilizar calefacción por suelo radiante?

La construcción de viviendas multifamiliares se centra cada vez más en la calefacción por suelo radiante. En este caso, sin embargo, la cuestión está dentro del ámbito individual de los propietarios de los apartamentos. Tienen dos soluciones para elegir. Es posible utilizar el agua o la electricidad. Cada uno de ellos garantiza un alto confort térmico, aunque trabajan con un principio ligeramente diferente. El sistema de agua es definitivamente más popular.

¿Cuáles son las mayores ventajas que resultan del uso de la calefacción por suelo radiante en la versión de agua? Está por encima de todo:

  • příznivé rozložení teploty v místnostech-je zajištěno použitím podlahového děliče, který je namontován ve skříni pro jeho estetické skrytí,
  • žádné viditelné topné kabely-používá se při instalaci PEX/AL / PEX potrubí nebo PE-RT/AL/PE-RT potrubí, jak naznačuje název systému, jsou skryty pod povrchem podlahy,
  • žádné radiátory,
  • rovnoměrné uvolňování tepla,
  • žádné účinky na alergiky.

Kondenzační kotle používané bytovou výstavbou

Alternativním řešením, které se používá k vytápění bytových domů, jako jsou bloky nebo řadové domy, jsou kondenzační kotle. Tato zařízení poskytují maximální tepelný komfort s minimální spotřebou energie. Kotle jsou šetrné k životnímu prostředí a jejich instalace ovlivňuje snížení nákladů spojených s používáním topného systému.

Jak funguje kondenzační kotel?

Kondenzační kotel funguje spalováním vzduchu přicházejícího zvenčí. Jednotka má uzavřenou spalovací komoru, ve které dochází ke kondenzaci vody obsažené ve výfukových plynech. Vznikají při spalování paliva.

Tento jev se nazývá kondenzace. To umožňuje obnovit energii, která je přenášena na instalaci, spíše než rozptýlena jako pára vypouštěná komínem. Obytná jednotka je tedy efektivně a efektivně vytápěna.

Fotovoltaické elektrárny - mohou je využívat řadové domy?

Fotovoltaické instalace jsou stále žádanějším řešením - a to jak v jednotlivých domech, tak v bytových budovách, jako je obytná jednotka nebo řadový dům. Úkolem takového systému je přeměnit sluneční světlo na elektřinu. Proud, který vznikl z fotovoltaického jevu, vede k dosažení co největší energetické soběstačnosti budov.

Celý proces probíhá díky solárním panelům umístěným na povrchu střechy nebo kdekoliv na zahradě nebo před budovou. I přes relativně vysoké náklady na provedení takové instalace jsou fotovoltaické systémy velmi úsporné.

Fotovoltaické články jsou také způsob, jak se stát nezávislými na růstu cen elektřiny.

Jak tepelná čerpadla, kondenzační pece, tak fotovoltaické instalace mohou být efektivně využívány městskými domy nebo bloky. Díky nim nebude vytápění bytových domů problém. Tato zařízení poskytují vysoký tepelný komfort za minimální náklady na použití. Na druhou stranu podlahové vytápění je již absolutní standard, který se objevuje ve většině nemovitostí - nových i rekonstruovaných.

FAQ

Co je to bytová výstavba a jak se vytápí?

Bytová výstavba není ničím jiným než bytovými domy a bytovými domy. V tomto případě lze hovořit o různých druzích vytápění - podle toho, kdy byly budovy postaveny a jaké mají možnosti. Populární způsoby vytápění bytové výstavby v posledních letech jsou kondenzační kotle, tepelná čerpadla a fotovoltaické instalace.

Maksymilian Ignacyk
Autor: Maksymilian Ignacyk Specialista na prodej a marketing v obchodě Instalguru

Nedávné Články