Jak vybrat správné zachodove prkénka? Na jaké parametry dávat pozor?

Jste ve fázi dokončení vaší koupelny? Už máte všechno - zbývá vybrat jen toaletní sedátko? Na rozdíl od vzhledu to není vůbec jednoduchá volba. Díky jeho použití můžete pohodlně a hygienicky používat toaletu. Na trhu jsou kompaktní toaletní potřeby, které se skládají z kompletního vybavení. Někdy však musí být toaletní sedačky zakoupeny samostatně. V současné době stojí za to věnovat pozornost několika důležitým otázkám, mezi které patří: velikost, vzdálenost mezi smyčkami, výrobní materiál nebo barva. Zohlednění některých z uvedených parametrů má vliv především na samotné upevnění sedačky toalety. Co byste o tom měli vědět?

Nejoblíbenější na trhu jsou záchody v bílé barvě.
Nejoblíbenější na trhu jsou záchody v bílé barvě.

Toaletní sedátko - záleží na jeho velikosti?

Velikost toalety je jedním z nejdůležitějších parametrů, které je třeba zvážit ve fázi výběru. Na trhu existuje mnoho různých modelů záchodových mís. Z tohoto důvodu jsou toalety charakterizovány různou délkou a šířkou. Vzdálenost mezi montážními smyčkami nemusí být zanedbatelná.

Jak víte, který kryt toalety bude správný? Případ je určitě jednodušší, když vyměníte staré vybavení za nové. Pak bude stačit demontovat toaletu - spolu s ním půjdete do obchodu a požádejte prodejce o přesně stejný model. Můžete také měřit vzdálenost mezi šrouby, šířku a délku modelu a pak koupit zařízení se stejnými parametry v síti.

Pokud je však toaleta zakoupena pro novou koupelnu, stojí za to vzít v úvahu její délku, šířku nebo vzdálenost mezi upevňovacími prvky. Můžete také zakoupit všechny položky v jednom obchodě, aby se dokonale spojily.

Toaletní deska - nestandardní modely se liší velikostí od klasických výrobků?

Nejoblíbenější na trhu jsou záchody v bílé barvě. Je to klasický model. V tomto rozsahu je největší výběr, pokud jde o velikost nebo další funkce. Pokud máte zájem o klasické toaletní sedátko - nebudete mít problém se přizpůsobit vašim potřebám. Jinak však vypadá otázka nestandardních modelů, kde může dojít k určitým omezením, pokud jde o dostupné velikosti.

V současné době existuje také velký výběr barev a tvarů. Výrobci nabízejí minimálně desítky barevných variant, díky tomu je možné vybírat modely se zajímavými potisky. Také nezapomeňte na výrobky ze dřeva a oceli, které jsou samy o sobě ozdobou moderního interiéru. Takové rozměry toalety jsou však omezené - což stojí za zvážení při výběru. Není vhodná pro všechny standardní toalety.

Podobně vypadá otázka možnosti výběru formy. Většina standardních oválných toalet je vhodná pro většinu umyvadel. Je však třeba poznamenat, že samotné záchody jsou také v různých formách. Proto se stále častěji můžete setkat s kulatými nebo čtvercovými deskami. Toaletní sedadlo Slim je také velmi populární.

Další skupinou výrobků jsou záchodové mísy určené pro malé děti. V tomto případě je připojen speciální kryt toalety, který má speciální víko. To umožňuje dětem normálně používat toaletu.

Moderní záchodové mísy

Toaleta a její volba mohou být také považovány v kontextu moderních technologických řešení, které učiní použití koupelny mnohem jednodušší. Jedním z hlavních modelů v tomto rozmezí jsou sedačky s nízkým sedákem, které mají mnoho výhod.

Především chrání umyvadlo před poškozením, které může vzniknout v důsledku příliš silného poklesu. To je také bezpečnost v případě, že dům má malé děti, které používají toaletu. Neexistuje žádné riziko, že v případě, že se dostanou do koupelny, náhodně si přitisknou prst nebo ruku. V tomto ohledu - stejně jako u ostatních modelů stojí za to věnovat pozornost rozměrům.

Dalším zajímavým řešením je toaleta, na které je namontován bidetový jeřáb. Je to ideální model, pokud máte velmi malou plochu a nechcete se vzdát některých vymožeností. Tyto typy toalet jsou však stále zřídka vybírány a jejich cena může překvapit-ne nutně pozitivně. Tyto rozměry záchodové mísy jsou také pevně definovány pro konkrétní typ zařízení. Bude lépe fungovat jako součást koupelny, která bude vybavena od začátku.

Jak nastavit rozměry tak, aby toaletní sedátko bylo pohodlné?

Chcete se pohodlně usadit na záchodové sedátko? Přemýšlejte o tom při výběru a vyberte správnou velikost. Na rozdíl od vzhledu není jednoduché tuto položku jednoduše sladit - zejména s ohledem na již zmíněné možnosti, které výrobci nabízejí. Každá toaletní deska má však rozměry, které stojí za to vědět, a jsou užitečné při přizpůsobení dokonalého modelu.

Toaletní sedátko - rozměry, které potřebujete vědět

Nejdůležitějším bodem je délka toaletní sedačky. V tomto případě se počítá od upevňovacího místa k nejvzdálenějšímu bodu na druhé straně. Měřená šířka by měla být v takzvaném nejširším bodě, který má víko toalety - zhruba v jeho polovině - s přihlédnutím k dosavadní délce. Zbývá ještě jeden parametr - tedy vzdálenost mezi šrouby - velmi často určuje před výrobci také vzdálenost mezi závěsy. Jak měříte vzdálenost mezi šrouby toalety? Charakteristické body jsou zřetelně viditelné na výrobku-je nutné určit vzdálenost mezi nimi.

Ale to není všechno, pokud jde o měření. Přesně stejné kroky, jak je popsáno výše, musíte provést pro toaletu. Je důležité určit vzdálenost mezi šrouby, délku a šířku, zvláště pokud nemáte starší model pro měření a zvolíte zcela novou toaletu.

Každá toaletní deska může mít zcela odlišné parametry, takže je tak důležité věnovat pozornost jednotlivým rozměrům. Například, standardní sedátko nejčastěji je vzdálenost mezi šrouby 170 mm, model s nízkou výsadbou 110-120 mm nebo 125 mm. Tyto vzdálenosti mohou také záviset na výrobce nebo typu.

Upevnění toaletní mísy

Pokud už víte, jakou desku pro toaletu si vyberete, měli byste se seznámit se způsobem instalace této položky. V případě jeho výměny za novou budete také potřebovat předběžnou demontáž staré desky. Nejtěžší může být odšroubování šroubů. V případě problémů můžete šrouby nejprve namazat speciálním prostředkem, například WD-40. Také stojí za zmínku, že před montáží je třeba pečlivě vyčistit vybraný povrch.

Ilustrovaná montážní příručka je v současné době dodávána s téměř všemi modely na trhu. Stačí postupovat podle jednotlivých kroků.

Obvykle to vypadá takto:

  • vložení prutů do takzvaných fixací a nanesení těsnění na ně,
  • vložte tyče do otvorů pro toaletu a znovu na ně aplikujte podložky nebo speciální podložky,
  • upevnění šroubových šroubů,
  • přesně umístěte desku do středu a utáhněte šrouby s křídly.

Při montáži je třeba dbát zvýšené opatrnosti a nepoužívat příliš mnoho síly, zejména při utahování jednotlivých dílů. To může způsobit jejich poškození nebo prasknutí toalety.

Jednodušším řešením mohou být i záchodové mísy typu klik-clack, jejichž montáž se zdá být mnohem jednodušší a rychlejší - i pro lidi, kteří s tímto tématem nemají zkušenosti.

Co kromě velikostí odlišuje záchodové mísy?

Rozměry toalety jsou rozhodující pro jeho výběr. Nezapomeňte však, že to není jediný aspekt, který odlišuje tento typ zařízení. Výrobci také nabízejí několik řešení pro materiály, ze kterých jsou vyrobeny.

Nejčastěji se vybírají modely z polypropylenu, také nazývané měkký plast. Největší výhodou tohoto řešení je především jeho cena. Kromě toho je polypropylen flexibilní a lehký.

Bohužel to také vede k výrazně menší odolnosti vůči různým druhům poškození-trhlinám a poškrábání. Při použití a velkém provozu se součásti z měkkého plastu mohou deformovat.

Dalšími produkty, které dobrovolně vybíráme, jsou záchodové mísy z tvrdého plastu, které jsou rozhodně méně náchylné k poškození nebo deformaci. Jejich obrovskou výhodou je odolnost proti odbarvení. Můžete se zbavit všech nečistot velmi snadno, což snižuje proces čištění koupelny.

Pro lidi, kteří ocení nejen funkčnost, ale i estetiku a odpovídající аранжирование v interiéru, výborný nápad může být sedátko ze syntetické pryskyřice nebo ze dřeva. První rozhodnutí ovlivňuje možnost získání transparentního výrobku s dekorativními prvky. Modely vyrobené ze syntetické pryskyřice se vyznačují vysokou odolností proti poškození a každým rokem se stávají stále populárnějšími.

Novinkou na trhu jsou dřevěné desky, které vypadají velmi efektně. Bohužel dřevo je materiál, který je podstatně méně odolný vůči znečištění než plast. U těchto potravin je růst bakterií nevyhnutelnou záležitostí.

Další nabídkou výrobců, ideálně zapadajících do moderních trendů v oblasti uspořádání, by mohly být nerezové záchodové mísy. Jsou nejen nejodolnější z produktů dostupných na trhu, ale také antibakteriální. Lze si všimnout, že rostoucí počet veřejných zařízení - hospody, restaurace - sází na moderní výzdobu toalet, volí právě takové modely. Jejich cena ve srovnání s kvalitou a pevností je velmi atraktivní, což může být také obrovské plus.

Pokud se na začátku rozhodnete, které toaletní sedátko potřebujete, pak je určitě jednodušší zvolit jeho velikost později.

FAQ

Jak měřit záchodové prkýnko?

Vlastnosti, které je třeba měřit, jsou šířka a délka toaletní mísy, a šířka závěsů. Dbejte na to, abyste měření prováděli velmi pečlivě. Příliš široké nebo příliš úzké záchodové prkýnko by se nevešlo do záchodu.

Jak vyměnit záchodové prkýnko?

Začni s odstraňováním starého záchodového prkýnka. Pokud bylo sedadlo používáno dlouhou dobu, šrouby mohou být obtížné oddělit. V takovém případě použijte speciální výrobek, například WD-40. Po odstranění starého sedadla pokračujte v instalaci nového sedadla.

Jak nainstalovat záchodové prkýnko?

Je nejlepší řídit se pokyny výrobce. Instalace obvykle zahrnuje umístění speciálních tyčí na vhodných místech, jejich utěsnění a připevnění na záchod. Dávejte pozor, abyste nepoškodili záchod při instalaci záchodového prkýnka.

Jak používat potahy záchodových prken?

Vyndejte kryt z kontejneru a roztáhněte ho na záchodové prkýnko. Stiskněte prostřední část tak, aby spadla do záchodové mísy. Po použití toalety můžete spláchnout kryt, protože je vyroben z jednorázového materiálu.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články