Co je potěr a kde ho lze použít?

Potěr podlahy je také označován jako potěr je jedním z nejdůležitějších otázek během jakékoliv stavební investice. Široký sortiment, který je aktuálně dostupný na trhu, však výběr vhodného materiálu nezlehčuje. Každý potěr má různé vlastnosti, může být použit v různých situacích, navíc jeho samotné použití vypadá jinak. I když to ví jen malá část lidí - na jeho dlouhověkosti závisí mimo jiné adekvátní ochrana instalatérských systémů v domě a bytě. Jak vybrat ten správný potěr a co o něm vědět?

Hlavním úkolem, za který je potěr zodpovědný, je správné vyrovnání povrchu
Hlavním úkolem, za který je potěr zodpovědný, je správné vyrovnání povrchu

Společným názvem podlahového substrátu používaného ve stavebnictví je hubice. Určitě se s ní můžete setkat častěji, i když ve skutečnosti to znamená totéž jako potěr. Jedná se o základní nátěr používaný před položením podlahy. Může být použit v téměř každé místnosti v domě, stejně jako ve sklepech nebo garážích.

Potěr je navržen tak, aby zlepšil kvalitu základny, na které budou provedeny další dokončovací práce. U místností, kde jsou nerovnosti, je zodpovědný za jejich vyrovnání. Mnozí se diví, pod jakým podlahovým dokončovacím materiálem lze použít potěr? Můžete jej skutečně použít jako základní nátěr pro jakýkoli typ povrchu:

  • tabulka čokolády,
  • taneční parket,
  • koberce,
  • terakota.

Nejdůležitějším bodem je však výběr správného výtoku. Ne každý potěr má stejné vlastnosti, takže by měl být vzat v úvahu ve fázi výstavby.

Různé typy hubic. Jaký potěr si vybrat?

Hlavním úkolem, za který je potěr zodpovědný, je správné vyrovnání povrchu, na kterém bude položena povrchová úprava podlahy. Existuje však několik různých typů hubic, které také vytvářejí jiné využití. Jedním z hlavních kritérií oddělení v tomto ohledu je materiál používaný ve výrobním procesu. V tomto ohledu vyniká především:

  • cementový potěr - nejčastěji vytvořený na základě portlandského cementu,
  • anhydritový potěr - nazývaný také sádrový, vyrobený z přírodního nebo syntetického materiálu,
  • asfaltový potěr - kombinací několika složek: asfaltu, písku a kamenné mouky,
  • magnezitový potěr - použití žíravého magnezitu.

Kromě toho vyniknou i jiné druhy hubic. Jejich klasifikace je následující:

  • Samonivelačný potěr - nejlepší pro vytvoření dokonale hladkého povrchu. Na trhu se nabízí jako hotová směs v suché formě. Použití tohoto typu hubice je velmi jednoduché. Je nutné pouze přidat vodu a materiál správně promíchat.
  • Plovoucí potěr -používá se s dříve používanou izolační vrstvou. Takové použití dělá hubici v žádném případě nesouvisí s konstrukcí budovy. Tloušťka potěru by v tomto případě měla být asi 35 mm.
  • Výtok se aplikuje přímo na strop. Po ztuhnutí se materiál stává neoddělitelnou součástí konstrukce budovy. V tomto případě je doporučená tloušťka hubice 20 mm.

Kromě toho se také používá potěr pomocí dělicí vrstvy. V tomto případě, výtok se aplikuje přímo na strop, na kterém byl dříve aplikován nátěr-střešní nebo častěji speciální maskovací fólie, také používaný při zahřátí podlahy. Tento typ malty se doporučuje zejména při přípravě základny na stropech. Proč je aplikace filmu důležitá? Jeho úkolem je chránit desky z polystyrenu před vlhkostí pocházející z betonové základny.

Suchý potěr se také v posledních letech stává stále oblíbenějším. V tomto případě se často vyskytuje termín potěr. Vypadá úplně jinak než ostatní druhy. Jedná se o speciální vrstvy vyrobené z kombinace různých materiálů. Vzhledem ke své specifičnosti se tento typ potěru běžně používá na povrchu dřeva. Na trhu existují dva typy, pokud jde o desky:

  • sádrokartonový,
  • sádrokarton, vlákno.

Za co je potěr zodpovědný?

Potěr umožňuje nejprve vyrovnat povrch. Kromě toho však vykonává řadu dalších, ale neméně důležitých funkcí. Především jde o tepelně izolační ochranu. Vrstva potěru se používá hlavně na podlaze nebo stropu. Stále častěji lidé, kteří staví nebo opravují dům, dávají přednost použití na stěnách. V tomto případě může být úspěšně použita potěrová deska.

Důležitou možností, kterou potěr dává, je také možnost vytvořit akustickou bariéru. Při použití speciálních materiálů je možné výrazně omezit pronikání zvuků mezi jednotlivými místnostmi.

Příprava základny pro potěr

Jednou z nejdůležitějších otázek týkajících se přípravy povrchu pod hubicí je jeho správné čištění. Znečištění, zejména více, může mít vliv na jeho estetiku, ale především na jeho pevnost.

Odstranění nečistot je velmi důležité také v kontextu potěru, který se používá pomocí dělicí vrstvy. V takovém případě mohou ovlivnit poškození již zmíněného izolačního filmu, což zase způsobí, že potěr unikne přímo na substrát. Měli byste také vynaložit veškeré úsilí, abyste se vyhnuli záhybům nebo kudrlinám okrajů použité podzemní vrstvy.

Potěr se také používá při instalaci podlahového vytápění. Pak je třeba:

  • odpovídající upevnění jednotlivých prvků systému,
  • kontrola těsnosti instalace,
  • před výrobou výlevky naplňte instalaci vodou.

Potěr-zpracování a péče po provedení

Správná péče je velmi důležitá, zvláště když se aplikuje cementový potěr, který by neměl příliš rychle vyschnout.

Odborníci na výstavbu jednomyslně zdůrazňují, že zachování správných vlastností tohoto typu nálevkou přímo souvisí s časem sušení, která by měla být ne méně než deset dní. To znamená, že od okamžiku, kdy bude potěr vyroben, musí být navlhčen vodou. Tato akce zabraňuje tvorbě trhlin a drcení vrstvy základny.

Plánujete dokončit svůj domov? Nebo vás čeká rekonstrukce a rekonstrukce bytu? Ujistěte se předem, že není třeba dělat potěr na zemi. Velmi často bez hubičky není možné zahájit další práce, a to rozhodně zdržuje případné opravy a stavební práce.

FAQ

Co je potěr?

Potěr není nic jiného než široce používaný v konstrukci potěru. Může být použita v téměř každé místnosti - bez ohledu na účel: dům, suterén nebo garáž. Nejčastěji se to provádí před položením podlahy.

Magdalena Data-Urban
Autor: Magdalena Data-Urban Správce obsahu na Instalguru

Nedávné Články