Jak by mělo správné větrání v domě a garáži fungovat?

Větrání v domě, i když je obvykle neviditelné, je však jednou z nejdůležitějších instalací. Zodpovědný za pohodlí v místnosti. Ale nejen to! Větrání domu zabraňuje tvorbě vlhkosti v budovách. To zase vede k nedostatku hub a plísní, které ohrožují lidské zdraví. To je velmi důležitý aspekt-zejména pro velmi citlivé osoby trpící alergiemi nebo astmatem.

Vhodný systém umožňuje cirkulaci vzduchu v každé místnosti budovy.
Vhodný systém umožňuje cirkulaci vzduchu v každé místnosti budovy.

Jak funguje větrání v domě? Základní informace, které byste měli vědět!

Větrání v domě funguje na velmi jednoduchém principu. Díky správně postavenému systému je možná výměna vzduchu ve všech prostorách budovy. Odstraní se takzvaný odpadní vzduch a přivede se čerstvý - rozhodně zdravější, bez škodlivých látek a nečistot. V závislosti na hnací síle je možné větrání domu:

  • přírodní - také nazývané gravitační,
  • mechanická - na základě práce ventilátorů.

Je to však jen jedna z divizí. Odborníci upozorňují, že v současné době může být větrání v domě dokonale přizpůsobeno potřebám konkrétní budovy. Kromě výše uvedených typů systému jsou také velmi populární:

  • mechanická s rekuperací tepla,
  • míchání,
  • výtlak,
  • hybridní.

Co je gravitační větrání v domě?

Přirozená cirkulace vzduchu je možná díky dobře navrženému systému potrubí v budově. Důležité v tomto případě může být použití konkrétních materiálů přizpůsobených potřebám domu.

Gravitační větrání v domě má mnoho výhod. Největší z nich je skutečnost, že by se neměla živit žádnou dodatečnou energií. To znamená, že riziko jeho poškození je rozhodně nižší. I když takové větrání domu funguje nerovnoměrně, přesto přináší předpokládané výsledky. Odborníci ji považují za spolehlivou.

Může se stát, že gravitační větrání ve vašem domě bude nutností, což přímo souvisí s legislativou. Povinnost ji plnit je svěřena osobám, které se rozhodly udělat kotelnu, kde jsou instalovány otevřené spalovací komory.

Větrání domu tohoto typu je podrobeno zkouškám, zejména v létě a v zimě. Základem účinnosti takového systému je zachování teplotního rozdílu. To znamená, že vzduch uvnitř budovy by měl mít vyšší hodnotu než venku. Velmi často, zvláště u špatně спроектированными kanály, můžete narazit na situace, kdy v létě vzduch se vrací dovnitř a v zimě větrání v domě je příčinou nízké teploty a chladu.

Větrání v domě - stojí za to vsadit na pokročilé mechanismy?

Při analýze fungování mechanického větrání si lze všimnout, že ve skutečnosti neexistuje žádný jednotný systém. V závislosti na akci je přidělena instalace:

  • odsávací,
  • přívodní a odsávací ventilace,
  • s obnovením tepla.

Odsávací větrání domu je jedním z nejjednodušších. V tomto případě je nucený pohyb vzduchu spojen s jeho odstraněním. To znamená, že příliv čerstvého vzduchu se provádí pomocí difuzorů instalovaných na oknech. Stává se, že takové větrání v domě je oporou gravitačních systémů. Kde je můžete potkat? Alespoň v kuchyňských digestorech, které jsou určeny k odstranění horkého vzduchu z vodní páry.

Přívodní a odsávací ventilace funguje na velmi blízkém principu jako první typ. Rozdíl je, že v tomto případě jak digestoř, tak přívod vzduchu závisí na mechanických ventilátorech.

Nejnovější typ větrání s rekuperací tepla využívá specializované zařízení nazývané rekuperator. Díky jejich použití je možné oddělit teplo od vzduchu, který je odstraněn z místnosti, a s jeho pomocí ohřívat vzduch vstupující do budovy. Toto řešení je vynikající, zejména v zimních obdobích, kdy může být dům díky provozu ventilačního systému nadměrně chlazen.

Špatná ventilace domu ohrožuje vaše zdraví

Kromě již zmíněných dvou situací, ve kterých můžete mít podezření, že větrání ve vašem domě bylo nesprávně navrženo nebo nesprávně přizpůsobeno, můžete také čelit dalším situacím. Co by vás ještě mělo trápit?

Pokud jde o větrání v bytovém domě, bloku nebo činžovním domě - a cítíte vůni jídla, vařené sousedy, nebo co je ještě horší, tabákový kouř, například v koupelně nebo kuchyni, pak určitě to, že něco není tak, jak by mělo být.

Dalším problémem je vzhled zkapalněné vody na oknech nebo na stěnách. Pak můžete předpokládat, že taková místnost není vůbec větrána. Musíme jednat rychle, protože při dlouhodobém vystavení zkapalněného vodní páry v místnosti se může objevit obrovská vlhkost a houba, ze kterého bude těžké se zbavit. To je situace, která přímo ohrožuje zdraví.

Může se také stát, že větrání v domě nefunguje správně nebo vůbec nefunguje a nevšimnete si prvních příznaků tohoto jevu. V tomto případě se však mohou objevit známky zdraví. Pokud se vám náhle bezdůvodně začne bolet hlava, objeví se alergie, zarudnutí očí nebo otravná rýma-zajímejte se o stav vašeho větrání, dokud není pozdě.

Jak je větrání v domě spojeno s problémem těsnosti budovy v zimě?

Mnoho lidí dělá základní chybu. To se týká větrání budovy v zimě. Kvůli strachu z přílišného ochlazení místností se rozhodne dodatečně utěsnit okna nebo větrací mříže, čímž se uzavře přívod vzduchu dovnitř.

Mezitím moderní, dobře navržené větrání ve vašem domě nevyžaduje dodatečnou ochranu. Kromě toho bude kvůli vytápění místností nutné další větrání. Stačí jednou za několik dní otevřít okna po dobu 5-10 minut. Větrná místnost se tak určitě lépe zahřeje.

Potřebujete ventilaci v domě k prohlídce?

Mnoho lidí se ptá, zda větrání v domě potřebuje recenze. Podle zákona by taková činnost měla být prováděna alespoň jednou ročně. Pak si můžete být jisti, že větrání domu funguje efektivně a neexistuje žádné riziko pro vaše zdraví.

Inspekce by měla být prováděna kominíkem s příslušnými pravomocemi. Je také třeba poznamenat, že doba provádění takové kontroly je velmi důležitá. Ty by se měly provádět v období od pozdního podzimu do časného jara, kdy navíc v domě funguje topení a výsledné výsledky jsou určitě autoritativnější.

Správné větrání v domě je základem a tato otázka by neměla být podhodnocena. Vzhledem k tomu, že člověk tráví většinu svého života doma - stojí za to postarat se, aby se v něm cítil pohodlně a bezpečně.

Ventilace v garáži - co o ní říkají zákony?

Moderní domy se v současnosti velmi často stavějí podle projektů, kde je ve stejném objektu hned garáž. Samotné větrání v garáži je navíc v tomto případě zásadní záležitostí.

Kromě toho je větrání garáže normováno pravidly technických podmínek, které musí budovy a jejich umístění splňovat. Vzhledem k zdraví a životu nebezpečné přítomnosti výfukových plynů, které vznikly v důsledku provozu motoru vozidla, je každý majitel garáže povinen zajistit správný průtok vzduchu v místnosti.

Jak vypadá větrání v garáži - typy, které si můžete vybrat

Výše uvedené gravitační větrání v domě je také nejoblíbenějším a preferovaným typem instalace, pokud jde o garáže. Obliba vděčí především své vysoké funkčnosti a především nízkým nákladům na výkon.

Tento typ větrání v garáži a domácnosti funguje přesně tak, je díky pohyby vzduchu, které jsou způsobeny rozdíly v hustotě a tlaku vzduchu uvnitř, ale i mimo něj.

Vzduch s vyšší teplotou přicházející z garáže má menší hustotu než chladnější venku, takže stoupá nahoru. Celý proces konvekce je ve skutečnosti způsoben tradičními větracími mřížemi, které používají jak ventilaci v domě, tak v garáži.

Při výběru takového větrání v garáži jsou ideální obdélníkové nebo čtvercové větrací mřížky hnědé. Větrání v domě naopak mnohem častěji využívá kulaté větrací mřížky bílé barvy. Zvláště ty jsou velmi všestranné, protože kvůli odstínu se opravdu hodí do každého interiéru - bez ohledu na styl, ve kterém byl vyzdoben.

Větrání v garáži může být také mechanické. Toto řešení nejen ovlivňuje přívod dostatečného množství čerstvého vzduchu, ale také jej dále vysušuje. Mechanická instalace není závislá na povětrnostních podmínkách, takže je ideální kdykoli v roce. Předpokladem pro vytvoření takového systému je však ideální těsnost místnosti. Samotná instalace je navíc rozhodně dražší než gravitační větrání v garáži. Měli byste být také připraveni na náklady spojené s jeho používáním.

Gravitační větrání v domě a garáži nevyžaduje ruční údržbu a údržbu. A výše uvedené větrací mřížky jsou malé náklady.

Větrání v garáži - přizpůsobte ji místnosti

Samotná konstrukce místnosti může určit, které větrání v garáži bude nejlepší. Jinak tato otázka vypadá v případě, kdy jsou například prostory vytápěny. Zákon jasně stanoví požadavky na montážní systémy a jejich konstrukci.

Vyhřívané prostory

Garáže, kde se uplatňuje vytápění, jsou nejčastěji ty prostory, které se nacházejí v pevném domě. Správné větrání v garáži tohoto typu je obzvláště důležité, protože odstraňuje vlhkost zevnitř. Minimálními požadavky v tomto případě je provedení gravitačního systému s odtahovým potrubím, které musí být vyvedeno nad střechu. Výška od mříže k výstupu by měla být větší nebo rovna 3 m.

Pro vyhřívané prostory můžete také použít mechanické větrání. Aby to nebylo obtížné, stačí pouze nainstalovat odsávací ventilátor do jednoho z otvorů ve stěně. Nejpohodlnějším řešením je ventilátor s jističem. Upozorňujeme, že jeho provoz by měl řídit senzor koncentrace oxidu uhelnatého. To vytváří zbytečné náklady, které by se všichni raději vyhnuli.

Nevytápěné prostory

Volba instalace pro nevytápěnou garáž je neméně naléhavou otázkou. V tomto případě se nejčastěji volí přirozené větrání. Celý proces výměny vzduchu probíhá prostřednictvím otvorů umístěných ve vnějších přepážkách umístěných v protilehlých bočních stěnách nebo garážových vrat.

Přirozené větrání v garáži bylo také normováno speciálními požadavky. Pravidla určují požadovanou velikost těchto otvorů, která závisí na počtu stojanů stanovených v garáži.

Moderní větrání v domě a garáži - sázka na technologie

Na trhu se objevují stále nové a nové modely ventilátorů, které se vyznačují obrovskou funkčností. Pro zlepšení práce větrání v garáži výrobci nabízejí, například, odtahový ventilátor, který se automaticky zapne při otevření dveří do garáže. Zařízení také funguje nějakou dobu po jejich uzavření. Neméně často jsou vybrány produkty vybavené časovačem.

Efektivní větrání domu nebo garáže není jen systém, který má zlepšit pohodlí v místnosti. Především je to absolutní nutnost, díky které se nebezpečné a dokonce i život ohrožující látky bezpečně vylučují mimo uzavřené prostory.

FAQ

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články