Jak Odstranit Silikon? 3 Efektivní Způsoby Odstranění Silikonu

Nainstalovali jste sprchovou vaničku a na dlaždicích zůstaly skvrny ze silikonu? Nebo jste posuzovali zrcadlo nebo okna a na sklech zůstaly zbytky centra? Tyto druhy šperků jsou málo estetické. Odstranění silikonu je velmi často nezbytné také pro jeho nahrazení novou vrstvou. Několik let po aplikaci se materiál začne sám od sebe odklánět od dlaždice, objevují se na něm dutiny, obtížně odstranitelné nečistoty a plísně. Je to znamení, že je čas odstranit silikon. Jak to udělat? Představujeme tři nejúčinnější metody, které budou fungovat v každé z prezentovaných situací.

Co byste měli mít na paměti při výběru odstranění silikonu?

Metoda, kterou si vyberete, závisí na typu povrchu, který tmel pokrývá. Jak odstranit silikon z dlaždic a jako ze dřeva? Správně zvolená metoda je nejdůležitější, aby nedošlo k náhodnému poškození podkladu.

Zvláště v případě, kdy je silikon odstraněn v koupelně z dlaždic, je třeba dbát na čistotu základny. Zbavte se všech předmětů, které stojí u vany nebo palety, a poté důkladně opláchněte povrch dlaždice a malty. K tomu můžete použít speciální mléko nebo běžný prací prostředek, například mycí prostředek. Je důležité se zbavit mýdlových skvrn, pak bude odstranění silikonu jednodušší a efektivnější.

Co byste měli mít na paměti při výběru odstranění silikonu?

Odstranění silikonu - jsou chemické látky účinné?

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak účinně odstranit silikon z jakéhokoli povrchu, je použití speciálních léků dostupných ve stavebních obchodech. Takové prostředky obsahují silná rozpouštědla, která účinně změkčují silikonové těsnění a umožňují rychlé odstranění.

Jak odstranit silikon pomocí chemie?

  • Zajistěte ruce gumovými rukavicemi. To je důležité, protože stavební chemie, která umožňuje odstranění silikonu, je obvykle korozivní.
  • Pokud je povrch kolem silikonu křehký, zajistěte jej například malířskou páskou.
  • Předběžně mechanicky odstraňte silikon - můžete si pomoci malým nožem. Buďte opatrní, abyste nepoškrábali povrch.
  • Aplikujte odstraňovač silikonu. Obvykle je součástí sady malý kartáč, který usnadňuje odstranění silikonu. Počkejte na dobu určenou výrobcem.
  • Změkčený silikon jednoduše vykopněte špachtlí. Po takovém ošetření by měl být povrch znovu opláchnut vodou s čisticím prostředkem.

Takto připravený substrát je vhodný pro opětovné utěsnění. Na trhu jsou přípravky určené pro různé povrchy, ale i zde je třeba dávat pozor. Některé povrchy lze velmi snadno poškodit i měkkými prostředky.

Příliš agresivní odstraňovač silikonu může způsobit poškození nebo změnu barvy plastu. V tomto případě se nedá nic dělat. Proto vždy pečlivě přečtěte štítky léků a ujistěte se, že tento produkt je vhodný pro váš případ.

Nevýhodou řešení, které charakterizuje odstranění silikonu chemickými prostředky, je určitě malý zápach. Přípravky tohoto typu obsahují ve složení rozpouštědla, jako je aceton. Po provedené proceduře je nutné místnost odvětrat. Pokud však v bytě bydlí lidé přecitlivělí na takové nepříjemné pachy, nezbývá nic jiného, než silikon odstranit ekologičtějším způsobem.

Jak odstranit silikon pomocí chemie?

Ekologické odstranění silikonu. Jak odstranit silikon bez žíravé chemie?

Máte obavy, že stavební chemie pro odstranění silikonu může být příliš korozivní? Nebo jen chcete vyzkoušet úspornější metody? Máme pro vás ideální řešení. Odstranění silikonu může být snadno provedeno mírným způsobem - a to vůbec neznamená, že bude méně efektivní.

Vše, co potřebujete, je:

  • Malý nůž nebo žiletka - můžete použít čalounický nůž.
  • Jakýkoli tuk - vše, co máte po ruce, je vhodné: olivový, mastný, rostlinný olej.

Po vyčištění povrchu proveďte řez na jedné straně těsnění. Rozšiřte čepel po celé délce švu-postupujte pomalu, abyste nepoškodili povrch! Nezapomeňte, že silikon úplně neřízněte. Jediné, co musíte udělat, je uvolnit materiál. Opakujte pro každý svar. Pak uchopte jeden konec a jemně vytáhněte. Těsnění by mělo jít téměř neporušené.

Jak odstranit silikon, který se utrhl a zůstal na povrchu?

Všechny zbytky svaru důkladně namažte tukem. Počkejte, až silikon absorbuje mastnotu a poté odstraňte zbytky suchou houbou nebo hadrem. Vzhledem k tomu, že takové odstranění silikonu maže povrch, dbejte zejména na jeho čištění před nanesením nového těsnění. K tomu použijte jemný prací prostředek.

Jak odstranit silikon, který se utrhl a zůstal na povrchu?

Používejte teplotu - jak odstranit silikon z oblečení, dřeva, rukou?

Bohužel, ne ve všech případech je možné použít chemikálie v obchodě nebo odstranit silikon pomocí nože a oleje. V případě kontaminovaného oblečení, kůže nebo dřeva znečištěného silikonem mohou být tyto metody škodlivé.

V takové situaci může pomoci teplota. U dřeva a oblečení je silikon nejlépe odstraněn již po umrznutí.

  • Jak odstranit silikon z oblečení? V žádném případě se nepokoušejte otřít vlhký silikon - to povede pouze k jeho proniknutí do vláken a pak nebude možné odstranit skvrnu. Místo toho opatrně shromážděte rozlitou drogu, jako je nůž nebo špachtle. Silikon může být obložit ledem - malé skvrny se snadno rozdrobit. Pomoci si můžete i gumou na inkoust, musíte však počítat s tím, že se silikonem utřete některá vlákna. Pak by mělo být prádlo vyprané, aby se zbytky léku umyly.
  • Odstranění silikonu ze dřeva je problematická záležitost. Mastnota nebo chemikálie v tomto případě odpadnou, protože zanechávají skvrny na povrchu a mohou poškodit dřevo. Jediný způsob, jak odstranit silikon ze dřeva, je pokrýt ho ledem, stejně jako u tkanin. Pak musí být droga vykopána. Chcete - li to provést, můžete použít nůž, velmi se snažte nepoškrábat povrch.
  • Zatímco odstranění silikonu z kůže je snadné, zatímco je ještě vlhké-stačí jej otřít hadříkem nebo papírovým ručníkem, může to být těžší po ztuhnutí. Jak odstranit silikon, který je zmrazen na kůži? Fén bude užitečný. Nasměrujte teplý vzduch na nečistoty a počkejte, až se změkne. Poté látku nastrouhejte a zbytky důkladně omyjte mýdlem.

Odstranění silikonu navzdory vzhledu není tak těžké, jak si myslíte. Stačí zvolit vhodnou metodu k povrchu, ze kterého je silikon odstraněn. Hlavní věc - nepoškodit půdu kolem těsnění. Takže pokud se v budoucnu zajímáte o to, jak odstranit silikon, jednoduše vyberte jeden z výše uvedených způsobů.

FAQ

Jak odstranit silikon z dlaždic?

Odstranění silikonu z dlaždic není obtížné - stačí použít jednu z metod. Můžete použít chemickou látku, mastnou látku nebo horký vzduch. Při použití chemického přípravku je třeba věnovat zvláštní pozornost, protože příliš silná tekutina může zbarvit povrch. Za žádných okolností by odstranění silikonu z dlaždic nemělo být prováděno nožem nebo jiným ostrým nástrojem.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články