Jak položit dlaždice? Instalace dlaždic sama o sobě nemusí být náročná!

Keramické dlaždice jsou v současné době jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak dokončit stěny a podlahy v koupelně nebo kuchyni. Objevují se také stále častěji na chodbách,obývacích pokojích a jídelnách. Pronájem glazury, která je zodpovědná za pokládku dlaždic, však vyžaduje velké náklady. To není vždy nutné. Pokládání glazury je opravdu rychlý a snadný proces, který můžete provést sami. Jediné, co musíte udělat, je získat základní znalosti o položení dlaždic.

Přestože pokládka dlaždic nepatří k velmi náročným akcím, je třeba se na ni před zahájením prací důkladně připravit.
Přestože pokládka dlaždic nepatří k velmi náročným akcím, je třeba se na ni před zahájením prací důkladně připravit.

Pokládání dlaždic - jak se na to připravit?

Přestože pokládka dlaždic nepatří k velmi náročným akcím, je třeba se na ni před zahájením prací důkladně připravit. Podívejte se na základní principy dlaždice, které vám pomohou při výpočtu množství potřebného materiálu a určení způsobu pokládky dlaždic.

Pokládka dlaždic by měla začít přípravou základny,na které bude glazura. Jak pokládka dlaždic na stěnu, tak položení podlahových dlaždic vyžadují použití kompaktního a nosného povrchu.

Příliš slabý substrát nemusí vydržet váhu dlaždice, která po chvíli začne klesat. Proto je velmi důležité odstranit horní vrstvu volné podlahy, dokud nebude poškrábaná. Pak musí být substrát zabalen. To způsobí, že podlaha nebo stěna jsou odolné proti škodlivým účinkům vlhkosti, které se mohou dostat pod povrch dlaždice.

Je velmi důležité vybrat správnou maltu, která bude odpovídat povrchu a vybrané dlaždice. Chcete - li, aby glazura byla rychlá a účinná - musíte správně naplánovat práci. Na nejpozoruhodnějších místech se doporučuje vložit celé dlaždice, zatímco prohlubně by měly být umístěny v méně nápadných oblastech. Pokud je to možné, omezte na minimum.

Nástroje, které usnadňují pokládání glazury

Standardní pokládka dlaždic na stěnu nebo podlahu zajišťuje použití profesionálního a specializovaného vybavení. Základní nástroje, které budete potřebovat k tomu:

  • dlaždice
  • emulze pro základní nátěr,
  • lepidlo na dlaždice,
  • řezací stroj na dlaždice,
  • packa.

ABC - perfektní dlaždice bez ohledu na tvar a velikost

Dlaždice - jak Podlahové, tak stěnové - velmi důležitý dekorativní prvek interiéru. Jejich správné umístění dává místnosti elegantní a estetický vzhled, a proto při jejich výběru stojí za to věnovat pozornost na takové aspekty, jako je tvar a vzor. Nicméně, v závislosti na těchto parametrech-pokládka dlaždic se může výrazně lišit od sebe. Níže uvádíme nejoblíbenější nápady, jak položit dlaždice. Díky nim váš interiér potěší každého.

Jak položit čtvercové dlaždice?

Čtvercové dlaždice jsou nejoblíbenějšími modely na trhu. Není divu, že si je vybírá tak velká skupina lidí.

  • Jednoduché uspořádání je jedním z nejčastěji používaných návrhů, pokud jde o pokládku glazury čtvercového tvaru. Má rovnoběžné roviny spáry, které se protínají a tvoří kříže. Jedná se o jednu z nejjednodušších metod, která navzdory své jednoduchosti poskytuje úžasný vizuální efekt.
  • Bubny - jsou také jedním z nejoblíbenějších témat. Dlaždice v tubě vytvářejí dojem dynamiky, takže se nejčastěji používají v místnostech nepravidelného tvaru. Tento styl vypadá skvěle v silných, výrazných a kontrastních barvách. Je vynikající jako dekorativní přízvuk v místech, které jsou vyzdobeny ve skandinávském stylu. Styl bubny charakterizuje mřížku malty umístěnou v úhlu 45 stupňů ke stěnám.
  • Mijanka - tato myšlenka pro pokládku dlaždic se nejčastěji používá v moderních a modernistických interiérech. Je to kombinace harmonie s lehkým nepořádek. Tato metoda spočívá v přesunu následujících řad dlaždic oproti předchozím.
  • Smíšené - uspořádání je zase řešením doporučeným odvážným lidem, kteří se nebojí výrazných a silně dynamických vzorů. Pokládka dlaždic v tomto případě zahrnuje kombinaci velkých modelů s malými, což dává efekt zkreslení v obou směrech.

Pokládka glazury obdélníkového tvaru

Obdélníková dlažba - druhý nejoblíbenější typ glazury-je ochotně vybrán všemi hodnotnými klasickými prvky interiéru. Klasika v tomto případě však neznamená, že položení dlaždic nemusí vypadat zajímavě. Níže je několik nejzajímavějších způsobů, jak položit obdélníkové dlaždice.

  • Klasické rozložení - tento styl má přesnost, přesnost, jednoduchost a přesnost. Tento typ dlažby je ideální pro klasické a elegantní interiéry. Navíc je to také snadné.
  • Vertikální - uspořádání je šablona, která se v současné době těší stále větší popularitě. Navzdory své jednoduchosti, tento styl podlahových dlaždic dává interiéru nebanální a zajímavý vzhled. Tato metoda je vhodná pro většinu místností, je rychlá a snadno navržená.
  • Cihla - je jednou z nejčastěji používaných konstrukcí, pokud jde o pokládku glazury. Je to velmi zajímavé a zároveň snadné. Nejčastěji se používá v kuchyních.
  • Vánoční strom - tento motiv se obvykle používá pro malé dřevěné dlaždice. Je to univerzální vzor. Je ideální jak pro pokládku dlaždic na stěnu, tak pro podlahu.
  • Diagonální uspořádání - je dynamický, ale uspořádaný vzor dlaždic. To dává efekt prostornosti. Ideální při pokládání glazury v malých prostorách.
  • Střídání - je ideální volbou, pokud hledáte způsob, jak položit dlaždice, který vyžaduje přesnost a přesnost. Jak položit dlaždice v tomto případě? Jedna strana by měla být přesně dvakrát delší než druhá. Výběr takového vzoru se doporučuje ve velkých místnostech.

Pokládka desek typu ichtyózy

Takzvaná rybí šupina je novým trendem, který se stále častěji vybírá pro moderní prostory. Dlaždice se vyznačuje originálním tvarem a velkými možnostmi uspořádání. Nejčastěji se vyrábějí v odstínech modré a zelené, takže jsou ideální pro koupelny.

Zajímalo by mě, jak položit dlaždice tohoto typu? Mohou být položeny jakýmkoli způsobem. V jakékoli formě poskytnou jedinečný efekt. Zajímavou metodou dokončování dlaždic je použití malty kontrastní barvy, která ještě více zvýrazní tvar dlaždice.

Položení kosočtverce

Kosočtverce na stěně vytvářejí zajímavé uspořádání, které jistě upoutá pozornost každého uživatele místnosti. Nejčastěji se používají v moderních interiérech, kde vládne symetrie a odvážná barevnost. Jak položit dlaždice tohoto typu? Nejlépe v geometrických vzorech, jako je kostka, hvězda nebo Chevron.

Pokládka dlaždic - pomoc, kterou ocení všichni

Hledáte způsob, jak zjednodušit pokládku dlaždic? Je to podle vás nemožné? Samozřejmě můžete využít tradiční pomoc jako úroveň ducha. Pokud však nemáte zkušenosti s pokládkou glazury, bude to trvat dlouho a možná zjistíte, že navzdory tomu nebudete mít rovný povrch dlaždice.

Mnohem jednodušší způsob je položit dlaždice pomocí moderního vyrovnávacího systému. Speciální svorky a klíny umožňují lidem bez zkušeností zvládnout tento úkol rychle a efektivně.

Samonivelační systém je také vynikající pomoc pro odborníky. Co od něj může profesionál získat? Pokládka dlaždic bude dokonce dvakrát kratší. Díky tomu bude schopen vykonat druhou stejnou práci, a proto vydělá dvakrát tolik.

Jak položit dlaždice? Rychlé pokyny krok za krokem

Při přípravě na operaci, která spočívá v položení dlaždice - nejprve je třeba připravit všechny potřebné nástroje a zkontrolovat obsah obkladů s dlaždicemi. Pokud je vše v pořádku, můžete je rozložit na podlahu.

Dalším krokem je příprava a vyrovnání základny. K tomu použijte stěrku. Poté je třeba povrch důkladně zakrýt. Označení pomocných čar je irelevantní. Pokud chcete, aby dlaždice byla provedena správně, měli byste naplánovat jejich umístění na stěně nebo podlaze. Pokládka glazury se doporučuje začít od druhé řady.

Příprava lepidla na dlaždice je neméně důležitá věc. Měla by být prováděna podle pokynů uvedených na obalu léku. Dalším krokem je nanášení lepidla na stěnu. Přípravek se aplikuje špachtlí na stěrku a rozloží se na zubovou stranu tak, aby lepidlo na stěně mělo viditelné linie.

Pouze v této fázi je správné pokládání dlaždic. V první řadě je třeba lepit první dlaždici v řadě. Pokud používáte vyrovnávací systém - následující dlaždice by měly být odděleny vyrovnávacími svorkami. Poté je klín položen na klipu-možné nesrovnalosti opravíte pomocí gumového kladiva.

Aplikace roztoku. Po vysušení lepidla byste se měli zbavit vyrovnávacího systému a začít aplikovat maltu, která poskytuje ochranu povrchu. Injektáž zabraňuje vnikání vlhkosti a dalších nečistot pod dlaždice, takže je důležitým krokem v procesu pokládky glazury.

Jak položit dlaždice bez malty?

Mnoho lidí sní o dokonale hladké podlaze bez nevzhledných přestávek. Dokonale vyhlazená podlaha dává místnosti elegantní, ale minimalistický vzhled a vytváří pocit většího prostoru. Je však možné položit dlaždice tak, aby mezery mezi nimi byly neviditelné? Jak se ukazuje, v dnešní době není nemožné. Naopak, takové pokládání glazury nese určité riziko. Před přijetím konkrétního rozhodnutí zkontrolujte.

Za co je malta na dlaždice zodpovědná?

Spárovací hmota je typ plastového svaru, který se při pokládce dlaždice umístí mezi ně. Plní jak ochrannou, tak dekorativní funkci. Jeho hlavním a nejdůležitějším úkolem je vyrovnávat rozdíly mezi rozměry položených dlaždic. Nedostatek malty způsobuje, že mezery mezi jednotlivými prvky jsou velmi viditelné, což ovlivňuje narušení celého vizuálního efektu.

Kromě dekorativní funkce je úkolem tohoto výrobku také chránit dlaždice před poškozením a škodlivými účinky vnějších faktorů. Chrání podlahu a stěnu před vlhkostí, zabraňuje nahromadění prachu a nečistot v trhlinách a bojuje proti houbám a plísním. Pečlivé vyplnění mezer injektáží také zvyšuje přilnavost dlaždic k jejich umístění.

Kromě toho, že spárovací hmota je velmi užitečná v okamžiku, kdy se jedná o zdivo glazurou, ale také v okamžiku, kdy je nutné vyměnit pouze jednu dlaždici, která byla poškozena. Díky plnidlu lze tuto akci provést bez narušení ostatních prvků kolem ní.

Je možné položit dlaždice s neviditelnou maltou?

Nejčastější otázka, kterou všichni estéti a milovníci minimalistických interiérů kladou, je, jak položit dlaždice bez malty. Je to vůbec možné? Odpověď: Ano! Je však třeba poznamenat, že pro tento účel se používají speciální rektifikované dlaždice. Tento typ dlaždice je okamžitě po vypálení zpracován, což vede k tomu, že okraje jsou ořezány zcela rovnoměrným způsobem.

Rektifikovaná dlažba je ideální jak v koupelně, tak v kuchyni. Taková podlaha vypadá nejlépe v místnostech velkých rozměrů, což dále zdůrazňuje efekt hladkého povrchu. Dlaždice je vhodná pro minimalistické místnosti, kde je množství nábytku a výzdoby omezené.

Jaké nebezpečí představuje pokládka podlahových dlaždic s neviditelnou maltou?

Pokládání dlaždic téměř bez malty je možné, nicméně stojí za zvážení, zda je to dobrý nápad. Nedostatek malty způsobuje, že povrch podlahy nebo stěny je mnohem křehčí a havarijní. Bez svařování glazura ztrácí svou přilnavost, což činí pokládku dlaždice mnohem obtížnější. Kromě toho existuje nebezpečí, že špatně zasazený prvek se zlomí, zlomí nebo horší, úplně se odtrhne od letadla. Podlahové dlaždice bez malty jsou také náchylnější k pronikání vlhkosti, bakterií a hub do stěny.

Jednou z největších nevýhod tohoto typu dlaždic je nemožnost jejich demontáže. Pokud je jeden z prvků zničen, nemůže být nahrazen bez poškození jiných dlaždic umístěných v jeho okolí.

Odborníci zdůrazňují, že je mnohem lepší minimalizovat injektáž na bezpečnou tloušťku a vsadit na její estetiku. Tento efekt lze dosáhnout výše uvedeným moderním vyrovnávacím systémem.

Získáte tolik znalostí - jste připraveni položit dlaždice sami. Stačí si vybrat model glazury, vybavit se potřebným vybavením a můžete jednat.

FAQ

Pokládání dlaždic na podlahu - kde začít?

Při pokládání dlaždic na podlahu byste měli začít správnou přípravou materiálů a nástrojů, které usnadňují tento úkol. Pokud nemáte zkušenosti - začněte s takzvaným suchým pokládáním dlaždic. Pečlivě změřte pokoj a zjistěte, zda se váš koncept hodí. Stačí správně položit dlaždici na podlahu a lepit dlaždici od středu místnosti-případné opravy tak vyjdou na méně nápadné strany interiéru.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články