Jak Postavit Altán? Výstavba Altánu Pro Zahradu Krok Za Krokem

Zahradní altány mohou provádět různé funkce. Nejčastěji se používají pro společnou zábavu na rodinných nebo společenských setkáních. V nich si můžete odpočinout a schovat se před sluncem nebo větrem. Velmi často je to také místo, kde jsou uloženy zahradní nářadí nebo grilování - zejména mimo sezónu. Na trhu je dnes mnoho příležitostí. Samozřejmě si můžete koupit hotovou konstrukci, která vyžaduje pouze montáž. Ne vždy však tento typ zahradního altánu a jeho design splňují potřeby uživatele. Ukazuje se, že stále více lidí volí krok, kterým je postavit altán sami od začátku. Je těžké a jak postavit altán? Stojí za to použít několik tipů, které budou užitečné v různých fázích tvorby konstrukce.

Výstavba altánu pro zahradu krok za krokem.
Výstavba altánu pro zahradu krok za krokem.

Budování altánu - co byste měli vědět, než ji postavíte?

Plánujete pouze terénní úpravy a uspořádání vaší zahrady? Je to skvělý čas přemýšlet o záležitostech, jako je výstavba altánu. V okamžiku, kdy na vašem pozemku ještě nic není, můžete si vybrat místo, ve kterém se nachází, upravit jeho velikost nebo umístění ostatních ovládacích prvků kolem. Je to ideální situace, protože ve skutečnosti vás nic neomezuje.

Chcete připravenou zahradu vybavit navíc altánem? Zatímco to nebude tak snadné jako v prvním případě, s ohledem na několik důležitých otázek, budování altánu by nemělo způsobit velké problémy. Co musíte zahrnout, je především:

  • velikost konstrukce vhodná pro volný prostor v zahradě,
  • vytvořte pěšinu, po které se dostanete do altánu, aniž byste zničili zeleň,
  • vytvořte strukturu, která bude odpovídat stylu zbytku vaší zahrady.

Právní normy a výstavba altánu

Mnozí se domnívají, že stavba altánu, která se odehrává na jeho pozemku, nevyžaduje žádné stavební povolení. Ve skutečnosti budovy, které nepřesahují velikost 25m2, nepodléhají stavebnímu povolení. Je však nutné o tom informovat příslušný úřad. Pokud do 30 dnů nedostanete odpověď od obce nebo obce, můžete začít s výstavbou.

Existuje také určité omezení počtu takových objektů. V tomto ohledu jde o dvě budovy tohoto typu, které připadají na každých 500 m2.

Otázka omezení a povolení se netýká jen výstavby altánu, ale všech druhů dalších hospodářských budov: vjat, nebo malých garáží.

Jak postavit altán? Začněte se základy!

Stabilní základy jsou jedním z nejdůležitějších problémů v počátečních fázích výstavby zahradního altánu. Konstrukce musí odolat proměnlivým povětrnostním podmínkám - mimo jiné silným nárazům větru.

Budování zahradního altánu obvykle vyžaduje použití bodového základu, který je základem sloupů. První fáze práce-vykopat jámy v zemi s hloubkou 70-80 cm je velmi důležité, aby jejich šířka odpovídala trojnásobné tloušťce samotného pilíře. Pokud má 20 cm, otvor v zemi by měl být cca. 60 cm.

Na dně vykopaných jám je třeba nalít odpadky a nalít je betonem. Když se hmota začne zahušťovat, je nutné do ní vložit ocelovou kotvu požadované velikosti. Po úplném ztuhnutí budou k dokončené základně připojeny podpěrné sloupky.

Ochrana dřeva. Jak udělat pevný altán?

Trvanlivost zahradních konstrukcí závisí především na kvalitě použitých materiálů. Konstrukce altánu obvykle zahrnuje použití dřeva, které musí být řádně chráněno, aby bylo odolné vůči povětrnostním vlivům. Základem je v tomto případě správná impregnace.

Nejlepším lékem, podle odborníků, je lék, který má ve svém složení pryskyřici nebo lněný olej. Není to jediná možnost. Přípravky, které zanechávají asfaltový povlak, také fungují velmi dobře.

Přestože jsou laky vynikající ochranou dřeva, nedoporučuje se je používat v zahradních altánech. To má přímý vztah k rostlinám, které velmi často používají konstrukci jako substrát pro další růst. V okamžiku, kdy je povrch příliš kluzký - rostlina se nemůže zachytit, takže nemůže spadnout, což zasahuje do jejího růstu.

Výstavba altánu - jaké střešní krytiny si vybrat?

Velmi důležité je při stavbě altánu také samotné zakrytí střechy. Konstrukce má určitou pevnost, takže střecha opřená o ni nemusí být příliš těžká. Nejlepším řešením je pokrytí budovy plechem - to se provádí rychle a bez větších problémů. Ne vždy se však takové řešení majitelům líbí.

Co když ne plech? Můžete se rozhodnout pro mnohem více vizuálně atraktivní oblázky. Je však třeba vzít v úvahu, že takové řešení je nejen mnohem obtížnější realizovat, ale také dražší.

Zahradní altán-Projekt vlastní, nebo od odborníka?

Nevýhodou hotových projektů zahradních altánů je velmi často nedostatek možnosti jejich přizpůsobení se konkrétnímu pozemku nebo zahradě. Je to tento faktor, který určuje, že nezávislá výstavba altánu je výhodnější. V tomto případě však stojí za to přijmout rozhodnutí týkající se individuálního projektu. Je lepší to udělat sami nebo s pomocí odborníka? Obě možnosti mají své výhody a nevýhody - což stojí za to pamatovat.

Chcete-li vytvořit robustní konstrukci, která je Zahradní altán, musí být projekt podrobně popsán. Je nutné mimo jiné zohlednit jednotlivé rozměry prvků - zejména nosných. Ne každý zvládne tento úkol, takže projekt je často pověřen externí společností. Je to nákladově efektivní řešení, ale pro pozdější uživatele je spolehlivější a bezpečnější.

FAQ

Kolik stojí výstavba zahradního altánu?

Vše závisí na velikosti konstrukce, použitém materiálu nebo designu. U malých zahradních altánů stojí za to zvážit nákup hotového produktu pro vlastní montáž. Hotové zahradní altány lze v současné době nalézt ve většině velkých obchodů se stavebními a zahradními stroji.

Magdalena Data-Urban
Autor: Magdalena Data-Urban Správce obsahu na Instalguru

Nedávné Články