Jak Připojit Schodišťový Spínač? Jednoduché Schodiště

Spínač světla je nenápadné zařízení, které výrazně usnadňuje každodenní práci ve vašem domě. Zatímco ve standardních místnostech je obvykle dostatek jednotlivých jističů, v místech, jako je schodiště, se věci komplikují. V tomto případě je zapotřebí speciální schodiště, které umožní ovládání světla z úrovně dvou různých míst. Jak připojit schodišťový konektor? Není to tak těžké-jen budete mít správné schéma schodiště, které budete následovat.

Jednoduchý obvod schodišťového konektoru.
Jednoduchý obvod schodišťového konektoru.

Spínač žebříku - čím vyniká?

Pravděpodobně jen málo lidí, kteří se nezabývají elektrikářem, každý den věnuje pozornost zařízením, jako jsou spínače světla. Stačí, aby plnili svou funkci-zapínali a vypínali Domácí osvětlení. Mezitím, v otázce vybavení tohoto typu je to o funkčnosti-na trhu existuje mnoho jejich typů a výběr vhodného pro laika může být nepochopitelný.

Odborníci klasifikují přepínače podle několika kritérií. Nejčastější jsou:

  • Vestavěné a povrchové spínače-v tomto případě se oddělení týká způsobu montáže.
  • Jednopólové a dvoupólové spínače jsou první, které podporují jedno světlo a dvoupólové spínače mohou přepínat dvě žárovky současně jedním tlačítkem.
  • Skupinové spínače-podporují více světelných zdrojů a obvykle mají dvě nebo více tlačítek.
  • Zkratové spínače - automaticky zhasnou světlo po chvíli po zapnutí.

Esteticky můžete také rozlišovat mezi přepínači kvůli typu tlačítek. Výrobci nabízejí již řadu let známé přepínače s mechanickým tlačítkem, nicméně popularitu získávají dotykové spínače. Mají hladkou desku vybavenou senzorem.

Spínač žebříku - čím vyniká?

Schodiště a křížový spínač

Schodišťové spínače jsou zvláštním typem zařízení. S nimi můžete ovládat jeden světelný zdroj ze dvou různých míst. Takové řešení je mimořádně užitečné především na schodech, abyste se nemuseli vracet dolů nebo nahoru, abyste vypnuli světlo.

Ze stejných důvodů se schéma schodiště často používá i pro dlouhé chodby.

Pokud potřebujete více než dva konektory pro ovládání osvětlení, je třeba použít křížový konektor. Takové schodiště zahrnuje dva schodišťové jističe-jeden nahoře, druhý dole a jeden nebo více křížových jističů - instalovaných mezi nimi.

Jak připojit schodišťový spínač?

Připojení každého jističe-také schodiště, není náročný úkol, ale zahrnuje určitá pravidla. Samozřejmě, že hlavním bodem, který je třeba mít na paměti, počínaje připojení лестничного jistič, je vypnout přívod elektrické energie do sítě. Kromě toho je třeba pochopit, jak fungují jističe.

Obecný princip fungování přepínačů

Obvykle je zapotřebí více prvků pro připojení libovolného přepínače. To:

  • Fázový vodič - v instalacích je to obvykle černý nebo hnědý vodič, ačkoli mohou existovat i jiné barvy-s výjimkou modré a žlutozelené. Na níže uvedených schématech je označeno písmenem L.
  • Neutrální vodič (N) je modrá žíla.
  • Ochranný vodič (PE) je uzemněný vodič označený zeleno-modrou izolací.
  • Vodiče, které spojují jističe (P1, P2 atd.)
  • Světelný zdroj.
  • Jistič nebo jističe.

Jakýkoli spínač - schodišťový nebo běžný, funguje na podobném principu. K zapnutí světla dochází stisknutím tlačítka, tedy zkratováním elektrického obvodu. Stejně tak přepínání tlačítka přeruší obvod, což způsobí, že proud přestane proudit - a světlo zhasne.

Připojení jednoduchého jističe s jedním tlačítkem souvisí s připojením vodičů mezi jističem a žárovkou. Schéma tohoto připojení je uvedeno níže:

Obecný princip fungování přepínačů

V žádném případě nelze zaměňovat dráty-například fázové s neutrální. Tato situace představuje nebezpečí při výměně žárovky v žárovce-dokonce i při vypnutém světle!

Schodišťový spínač - schéma

Připojení schodiště je trochu složitější, protože se zde používají dva jističe. Takže - jak připojit schodišťový spínač?

Pokud jde o schodišťový spínač - obvod bude trochu složitější. V tomto případě je fázový vodič přiváděn k jednomu z konektorů a zdroj osvětlení k druhému. Neutrální a ochranné vodiče jsou přiváděny k žárovce nezávisle. Samotné jističe musí být propojeny dvěma dalšími vodiči.

Níže je schéma schodiště, které ukazuje, jak připojit spínač žebříku:

Schodišťový spínač - schéma

Jak připojit 3 - bodový schodišťový spínač?

Jak již bylo zmíněno, schodiště může obsahovat více než dva upevňovací prvky. K tomu je třeba použít křížový spínač. Schéma schodiště tohoto spojení se příliš neliší-mezi dvěma schodišťovými jističi je nutné připojit třetí jistič. Počet křížových spojů je libovolný a může být přizpůsoben vašim potřebám. To vám umožní zapnout světlo na schodech, zatímco v jiných místnostech.

Níže je schéma zapojení žebříku pomocí schodišťového konektoru:

Jak připojit 3 - bodový schodišťový spínač?

Schodiště není tak těžké, jak by se mohlo zdát. S řádným schématem schodišťového spínače můžete tento úkol snadno provést sami.

FAQ

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články