Jaký substrát pro panely si vybrat? Praktický průvodce-nejlepší primery na trhu

Podklady pro panely jsou různé materiály, bez jejichž použití by nebylo možné položit takzvanou plovoucí podlahu. Tento typ podlahy je většinou charakterizován tím, že není přilepený k podlaze, takže je tak důležité, aby byl bezpečně upevněn na zvolené rovině. Mnozí si kladou otázky: co mám dělat? Jaké panelové pražce jsou k dispozici na trhu? Podívejte se na praktickou příručku, abyste si určitě vybrali dobrý základní nátěr.

Než začnete pokládat panely, stojí za to přemýšlet o otázce jejich upevnění.
Než začnete pokládat panely, stojí za to přemýšlet o otázce jejich upevnění.

Co je pod panely? Proč používat základní nátěr na panely?

Než začnete pokládat panely, stojí za to přemýšlet o otázce jejich upevnění. Základní nátěr, nazývaný také rohožka pod panelem, je, zda je houba pod panely materiálem položeným pod povrchem panelů. Plní především ochrannou funkci.

Hlavním úkolem je zajistit přirozenou práci podlahy. To však není vše. Účinně chrání před vlhkostí a poškozením, ke kterému může dojít v důsledku příliš vysoké teploty i mimo ni.

Dobrý základ - jak si ho vybrat?

Nejlepší pražce pro panely - je to především ty, které byly správně vybrány-jako pro typ podlahy, tak i pro topný systém, který je používán v domě nebo bytě. Existuje mnoho různých možností na trhu. Některé jsou vyrobeny z plastu, jiné z přírodních materiálů. Je také třeba poznamenat, že všechny podložky pro panely jsou charakterizovány jinými vlastnostmi. Právě z tohoto důvodu bude dobrý primer v mnoha případech znamenat něco úplně jiného.

Základní nátěr pro polyuretanové minerální panely

Některé z nejoblíbenějších na trhu jsou nátěrové hmoty pro polyuretanové minerální panely. Tzv. podložka pro panely PUM je vysoce kvalitní produkt, který je primárně oceňován pro svou vysokou pevnost v tlaku. Právě z tohoto důvodu by to byl dobrý základ pro často využívaná místa, jako je například chodba nebo kuchyň. Kromě toho má tento materiál nízký tepelný odpor, takže může být použit při zahřátí podlahy.

Polyuretanové minerální rohože však mají mnohem více výhod než výše uvedené. Dělají skvělé teplo a poskytují velmi dobré zvukové vypnutí. Snižují jak odražené, tak vysílací zvuky. Z tohoto důvodu jsou ochotně vybíráni v budovách, kde je více než jedno patro.

Podložka pro panely PUM je jistě dražší než standardní obklad, nicméně její volba způsobí, že podlaha bude mít svůj bezchybný vzhled po mnoho let.

Podložka pro panely, která se stará o dokonalou izolaci

Pokud máte zájem o dobrý základní nátěr, který se postará o správnou izolaci, měli byste zvážit produkt vyrobený z extrudovaného polystyrenu.

Tento typ materiálu je skvělou volbou, zvláště pokud chcete podlahu vyrovnat. Podložky XPS jsou k dispozici v několika variantách tloušťky - často až do 6 mm. Tak, oni jsou ideální izolátory a fungují velmi dobře v nevytápěných prostorách. Je to také dobrá půda, která může být použita, pokud jde o systém podlahového vytápění. Podložky pro panely vyrobené z extrudovaného polystyrenu jsou odolné proti vlhkosti, dokonale snižují přenosový zvuk a také zajišťují trvanlivost podlahy.

Nejlepší podklad pro panely - podlahové vytápění

Materiály určené pro místa, kde bylo použito podlahové vytápění, musí splňovat zvláštní požadavky. Jaký podklad pro panely je v tomto případě vhodný? Odborníci doporučují zvážit rohože z polyethylenu s vysokou hustotou. Taková podložka pod panel v jednoduchosti se nazývá HDPE.

Především je třeba zmínit jeho velmi nízký tepelný odpor. Žádné zvukotěsné vlastnosti však nejsou zbytečné. Takže lze říci, že je to multitasking produkt.

Je to dobrý základní nátěr také kvůli charakteristikám pevnosti. Má odolnost proti vlhkosti a jakémukoli mechanickému poškození způsobenému dlouhou životností základny.

Velmi často se také objevuje otázka základního nátěru pod panelem, když se používá vodní podlahové vytápění. Ať už je to elektrická nebo vodovodní instalace pomocí trubek PEX / AL / PEX nebo potrubí PE-RT / AL / PE-RT-základní nátěr může být stejný.

Dobrý přírodní nátěr - co bude fungovat nejlépe?

Přírodní rohože jsou jedním z nejoblíbenějších řešení. Za svou popularitu vděčí relativně nízké ceně. Kromě toho jsou tyto typy podložek pro panely šetrné k životnímu prostředí a šetrné k životnímu prostředí. Dobrým základním nátěrem v tomto případě je například korek nebo vlnitá lepenka.

Korek je odolný proti vlhkosti, plísním, houbám a jakémukoli mechanickému poškození. Dokonale snáší dlouhodobé zatížení, má dobré akustické vlastnosti. Všimněte si, že je to jemný materiál, takže se nedoporučuje používat v místnostech s častým používáním, stejně jako při zahřátí podlahy.

Dalším ekologickým materiálem, který může být použit jako podložka pro panely, je vlnitá lepenka. Má dobré teplo a může být použito pro podlahové vytápění.

Ačkoli je to v mnoha případech dobrý základ, takové řešení má však některé nevýhody. Nezmenšuje hluk a není odolný proti vlhkosti. Tyto dvě funkce znemožňují, aby se vlnité lepenky považovaly za nejlepší pražce na trhu.

Jaký je podklad pro panely, když je podklad nerovný?

Pro nerovný povrch je dobrý základní nátěr obzvláště důležitým problémem. Umístění podlahy na skvrnité rovině může vést k jejímu pohybu, ohýbání a zničení desek. Aby se předešlo těmto důsledkům, je třeba před položením panelů správně vyrovnat základnu.

Který podklad pro panely bude v tomto případě fungovat nejlépe? U podlah s relativně malými výškovými rozdíly se doporučuje instalace extrudovaného polystyrenu (XPS). Vyrovnává všechny nerovnosti, takže podlaha bude mít dokonalou rovinu. V případě, že podlaha má trochu více dutin a rozdíly ve výšce jsou velmi patrné, vytvořte betonovou hubici. Obvyklá podložka na panely bohužel nebude stačit.

Je izolace substrátu důležitá pro výběr základního nátěru?

Izolace základny je jednou z nejdůležitějších otázek, které záleží na výběru základního nátěru. Zajímalo by mě, jak vybrat dobrý produkt a co věnovat zvláštní pozornost? Přesně podle tohoto parametru. Pokud byl povrch špatně izolován a Nachází se například v nevytápěné místnosti, nejlepší volbou je podložka pro panely, která kompenzuje tepelné ztráty. V tomto případě je vynikající již zmíněný polystyrenový základ (XPS) o tloušťce 6 mm.

Dobrý základ proti akustice místnosti

Neméně důležitým aspektem, který je třeba zvážit při výběru podlahového podkladu, je zvuková izolace. Na trhu jsou speciální substráty pro panely - tlumiče, nejčastěji vyrobené z PUM nebo XPS. Díky těmto rohožím se výrazně zvyšuje komfort používání podlahy. Tento typ houby pod panely tlumí zvuky kroků.

Rohože poskytují snížení nárazových zvuků, které pocítí zejména Nájemníci žijící v nižších patrech budovy. Zmíněné materiály jsou nejlepší pražce, pokud jde o byty ve čtvrtích.

Co pod panely, když pod nimi jsou dřevěné parkety?

Chcete-li panely zakrýt starou dřevěnou podlahou, položte na ně nejprve MFP nebo OSB. Tyto prvky musí být pevně a stabilně přišroubovány k zemi dlouhými šrouby nebo hřebíky. Stojí za zmínku, že mezi deskami je asi 2 mm rozšiřující mezera. Pouze na takto připravený povrch můžete položit podložku pod panely.

Který podklad pro panely bude v tomto případě nejlepší? Ve skutečnosti každý z výše uvedených produktů bude fungovat dokonale, protože počáteční izolační povrch bude již vytvořen.

Komerčně dostupné panelové pražce jsou ve většině případů určeny pro vlastní dokončení podlahy. Nicméně, pokud máte problémy a nevíte, jaký podklad pod panel vybrat - před nákupem se poraďte s odborníkem. To je rozhodující pro trvanlivost základny, takže stojí za to vybrat opravdu dobrý základní nátěr.

FAQ

Jaký je podklad pro podlahové vytápění?

Podklad pod panely pro podlahové vytápění by měl být charakterizován především vhodnou hustotou. Vynikající v tomto případě budou rohože z polyethylenu. Jsou charakterizovány dostatečnou pevností a nízkým tepelným odporem.

Jaký je podklad pro podlahové vytápění?

Podklad pod panely pro ohřev vody je přesně stejný výrobek používaný při jakémkoli jiném ohřevu tohoto typu. V tomto případě je důležitá správná tepelná propustnost a hustota - a často další výhodou je zvuková izolace.

Jaký je podklad pro panely pro nerovnou podlahu?

Dobrým základem pro panely pro nerovnou podlahu bude extrudovaný polystyrénový koberec. Někdy to však nemusí stačit. Poté bude nutné provést další výtok a vyrovnat základnu.

Jaký je podklad pro vinylové panely?

Při výběru základního nátěru pro panely nezáleží na tom, z jakého materiálu byly vyrobeny. Na druhou stranu stojí za to věnovat pozornost substrátu, na který je koberec aplikován, a to se řídí při rozhodování.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články