Který systém vyrovnávání dlaždic je nejlepší? Top 3 produkty

Plánujete položit dlaždice v kuchyni? Čeká vás koupelnová dlažba? Ať už se chystáte položit dlaždice, musíte se připravit na velkou práci, která vyžaduje pozornost a přesnost. Používání tradičních dálkových křížů je extrémně únavná činnost. To může také způsobit problémy, pokud nemáte mnoho zkušeností s dlaždicemi. To však neznamená, že se musíte vzdát vlastního glazování. Jediné, co musíte udělat, je použít správný systém vyrovnání dlaždic.

Systém vyrovnání dlaždic usnadňuje jejich pokládku.
Systém vyrovnání dlaždic usnadňuje jejich pokládku.

Jaký je systém vyrovnání dlaždic?

Systém vyrovnání dlaždic je sada prvků, které usnadňují jejich lepení a injektáž. Obsahuje plastové prosklené svorky a klíny, jejichž použití vyrovnává dlaždice na podlaze nebo stěně. Jsou umístěny mezi sousedními dlaždicemi.

Zarovnání dlaždic pomocí moderních systémů je řešení určené jak pro profesionály, tak pro kutily. Pomocí této metody je práce nejen výrazně jednodušší, ale především mnohem rychlejší. Systém vyrovnávání dlaždic odhaduje, že ušetří až 50% času, který obvykle musí být vynaložen na použití klasických dálkových křížů.

Jaký je systém vyrovnání dlaždic?

Jak funguje systém vyrovnání dlaždic?

Standardní systém vyrovnání dlaždic se skládá ze speciálně tvarovaných svorek a klínů s charakteristickými výčnělky. Je velmi důležité používat oba tyto prvky, protože pouze společně přinášejí očekávané výsledky.

Zařízení se používá ve fázi lepení dlaždic. Před jejich umístěním je třeba umístit svorku mezi dvě přilehlé desky. Klín se pak vloží do svorky. Reaguje na správné přitlačení dlaždice k podlaze nebo stěně a tím i vyrovnání povrchu obou prvků.

Důležitou roli hrají výčnělky nebo zářezy, které byly provedeny na klínech. Díky této konstrukci při vkládání svorek se prvek nepohybuje a drží desky stabilně, čímž zabraňuje jejich sklouznutí. Je to rozhodně efektivnější řešení než křížky umístěné mezi dlaždicemi, které v žádném případě neimponují dlaždice. Kromě toho je systém vyrovnání dlaždic také rozhodně jednodušší. Není třeba dalšího vybavení, jako je úroveň úrovně, která dále komplikuje a prodlužuje práci.

Kde lze použít systém vyrovnání dlaždic?

Zatímco mnoho lidí je přesvědčeno, že systém vyrovnání dlaždic je určen pouze pro podlahové povrchy, je ve skutečnosti extrémně všestranný. To znamená, že jej můžete také použít při pokládání dlaždic na stěnách a dokonce i na schodech.

Měli byste také zdůraznit, že nezáleží na tom, jaký typ dlaždice používáte. Mohou to být dlaždice:

  • keramický,
  • grés,
  • žula,
  • kámen.

Kde lze použít systém vyrovnání dlaždic?

Stojí za to investovat do systému vyrovnání dlaždic? Výhody řešení

Systém vyrovnání dlaždic je univerzální řešení, které budete používat k dokončení různých typů povrchů. Můžete jej použít jak v domácích prostorách, tak v prostorách umístěných kolem budovy.

S tímto zařízením můžete položit dlaždice jakéhokoli typu - bez ohledu na jejich velikost nebo tloušťku. V každém případě se můžete spolehnout na dokonale rovný povrch.

Vyrovnání dlaždic je však jen jednou z výhod. Kromě toho získáte také možnost dokonale rovnoměrných svarů po celé základně. Rovnoměrné uspořádání dlaždic činí mezery mezi nimi stejnou šířkou. Takto vytvořená Malta je extrémně estetická.

TOP 3 - nejoblíbenější systémy vyrovnání dlaždic

Systém vyrovnání dlaždic většina lidí je spojena se sadou složenou ze svorek a klínů. Je to samozřejmě pravda, i když na trhu jsou různé stavebnice a jejich použití se od sebe trochu liší, což je důsledek nesourodé konstrukce jednotlivých prvků. Existují také systémy zcela odlišné konstrukce.

Představujeme Top 3 produkty, které odborníci vybírají nejčastěji a jsou hodnoceny jako nejlepší.

Systém vyrovnání dlaždic s kotevními svorkami

Tento systém vyrovnání dlaždic je nejoblíbenější jak mezi profesionály, tak mezi řemeslníky, kteří dělají dlaždice sami. Pozoruhodná je specifická konstrukce svorky, která svým vzhledem připomíná malou kotvu nebo obrácené písmeno T.

Mírně zvýšené konce svorek na obou stranách jsou umístěny pod sousední desky. Klín se pak nasadí. Pro tento vyrovnávací systém vypadá jako překryv a je otevřen na jedné straně. Takže obklopuje nohu svorky. Při plném tlaku je fixován vyčnívajícími výstupky.

Velmi často je dalším prvkem této sady také speciální kleště, díky nimž se upevnění systému a jeho prvků stává ještě rychlejší a nevyžaduje téměř žádnou sílu.

Systém vyrovnání dlaždic s kotevními svorkami

Systém vyrovnání dlaždic se standardními svorkami a klíny

Jednou z možností výběru je sada pro pokládku dlaždic, která používá klasické svorky a klíny. V tomto případě klip připomíná okno se spodní polohou na obou stranách, které je vloženo mezi položené dlaždice. Toto okno slouží k upevnění klínu v něm. V tomto případě se na rozdíl od předchozího modelu dostává do středu klipu. Charakteristické jsou výčnělky, které umožňují maximálně zatlačit klín a dokonale sladit dlaždice.

Systém vyrovnání dlaždic se standardními svorkami a klíny

Opakovaně použitelný vyrovnávací systém

Výrobci také nabízejí opakovaně použitelný systém vyrovnání dlaždic, který se kroutí. To je trochu jiné než u klasického modelu. Rozdíly jsou patrné především v samotné konstrukci i jejím využití.

Tento typ vyrovnávacího systému se také skládá ze dvou prvků. Základem je svorka s dostatečně velkým závitem a kovovým t-dílem. Druhým prvkem je na druhé straně matice, která je zodpovědná za upevnění desky.

Takové řešení není bez nedostatků. V případě jeho použití je třeba dodatečně použít dlaždice, což trvá mnohem déle a navíc je někdy problematické pro ty, kteří nemají zkušenosti. Kromě toho, jakmile jsou dlaždice zarovnány po dobu několika hodin, je třeba odstranit svorku. Tímto způsobem můžete zkazit výslednou úroveň.

Opakovaně použitelný vyrovnávací systém

Systém vyrovnání dlaždic - jednorázový nebo opakovaně použitelný?

Systém vyrovnání dlaždic, který se skládá ze svorek a klínů, může být částečně znovu použit. Svorky umístěné pod dlaždicemi jsou jednorázovým prvkem. Nic však nebrání opětovnému použití klínů. Toto řešení velmi často volí odborníci, kteří díky nákupu náborových klipů mohou hodně ušetřit.

Je velmi důležité sledovat stav klínů. Po několika aplikacích mohou být tyto prvky úhledně vyjmuty, dozvíte se to o změnách ve struktuře karet, kterými jsou drženy ve svorce. Pokud zjistíte, že taková situace existuje - je dobré se také rozhodnout o nákupu nových klínů.

Výhodou opakovaně použitelného vyrovnávacího systému je jistě ještě větší úspora způsobená tím, že jednorázový nákup poskytuje možnost používat produkt po mnoho let. Poměrně málo lidí si však myslí, že samotné použití je rozhodně méně pohodlné. Poměrně velkou nevýhodou je také nutnost použití dalších komunikačních křížů, že pro odborníky trochu zvyšuje výdrž, nicméně pro člověka bez zkušeností a dovedností může být klíčovou překážkou.

Na co se zaměřit při výběru systému vyrovnání dlaždic?

Nejdůležitějším bodem, který byste měli věnovat pozornost při výběru systému vyrovnání dlaždic , je především jeho kvalita. Nezáleží v tomto případě na materiálu, ze kterého byly jednotlivé prvky vyrobeny. Použití trvanlivých, poškozených surovin během jejich výroby zaručuje dostatečnou stabilizaci dlaždic, takže je to tak důležitá otázka.

Druhým důležitým aspektem, který je velmi důležitý pro systémy, které se skládají ze svorek a klínů, je, zda výrobce nabízí možnost koupit každý z těchto prvků Samostatně. To je nejdůležitější, zejména pro profesionály, kteří velmi často používají stejné klíny několikrát.

Nezáleží samozřejmě na ceně soupravy. V této souvislosti stojí za to věnovat pozornost na to, kolik položek je nabízeno v určité výši, nebo nabízí, zda výrobce sestavy s volitelným vybavením, například kleště na zamačkávací klíny. Tímto způsobem můžete zasáhnout opravdu dobré obchody, které stojí za to používat.

FAQ

Systém vyrovnání dlaždic - kolik na metr?

Předpokládá se, že dlaždice 40x40 vyžadují 20 sad svorek+klín na metr čtvereční. Adekvátně pro jiné veličiny to budou jiná čísla. Pro dlaždice 50x50-24 ks na metr čtvereční, pro dlaždice 80x80-10 ks na metr čtvereční, a pro glazury 100x50-16 ks na metr čtvereční. Tyto informace jsou obvykle také na stránkách výrobce nebo na obalu výrobku.

Který systém vyrovnání dlaždic je lepší?

Nejlepší systém vyrovnání dlaždic je ten, který vyhovuje vašim specifickým potřebám - typu dlaždice nebo jejich tloušťce. Pro některé budou jednorázové systémy lepší, jiné se rozhodnou pro opakovaně použitelné systémy, které jsou dlouhodobou investicí. Je důležité nastavit systém vyrovnání dlaždic tak, aby vyhovoval vašim očekáváním a dovednostem.

Magdalena Data-Urban
Autor: Magdalena Data-Urban Správce obsahu na Instalguru

Nedávné Články