Topný systém - jaké prvky vytvoří vhodný topný systém?

Každý topný systém může být založen na různých typech připojení jednotlivých součástí. Je to dáno především jejich výkonem založeným na různých materiálech. Nejoblíbenější po mnoho let jsou systémy PEX ve zkroucené a lisované verzi. Nicméně, v závislosti na potřebách - vytápění budovy může použít montážní dráty vyrobené z mosazi, niklu nebo litiny. Podívejte se, co charakterizuje každý topný systém a jak přesně vypadá otázka jeho výstavby.

Nejoblíbenější po mnoho let jsou systémy PEX ve zkroucené a lisované verzi.
Nejoblíbenější po mnoho let jsou systémy PEX ve zkroucené a lisované verzi.

Vytápění založené na systémech PEX

Topný systém, který je již řadu let velmi žádaný, je založen především na systémech PEX. Vzhledem k jejich výrobním materiálům a vlastnostem mohou být trubky typu PEX / AL / PEX a armatury PEX použity jak pro topné a vodní instalace. Limitem v tomto případě je teplota, která může být až 95°C.

Další výhodou tohoto řešení je schopnost dodávat pitnou vodu bez obav z jejího znečištění, ať už se rozhodnete pro krimpovací armatury nebo zkroucené armatury. Při připojení potrubí PEX se zbývajícími prvky vodovodu lze použít různé typy prvků. Jde především o loket PEX nebo odpaliště PEX. Jejich použití umožňuje vytvářet větší a složitější sítě-odpovídající struktuře budovy. Díky tomu se schéma topného systému vytváří velmi hladce a pak je možná jeho implementace.

Rozdíl, který vykazují topné jednotky, kde se používají systémy PEX, je použití různých typů armatur. Co charakterizují jednotlivé prvky?

Topné jednotky pomocí zkroucených armatur

Základem, který každý topný systém používá, jsou vodiče PEX / AL / PEX. Jejich anastomóza se však provádí pomocí příslušných armatur. Ve zkroucené armatuře můžeme zvýraznit následující prvky:

  1. Závitová matice.
  2. Upínací kroužek.
  3. Šroubovací kolík (s dalšími O-kroužky).
  4. Dielektrické těsnění.
  5. Trup.

Ve zkroucených armaturách je matice odšroubována z dielektrického distančního kování. Poté je nutné na trubku položit matici a upínací kroužek. Stöck upevnění je třeba vložit dovnitř trubky, velmi pečlivě kolébání jeho, pro eliminaci mezery mezi trubkou a stopkou (je důležité, aby potrubí bylo odříznout maximalizovat v pravém úhlu - to zajišťuje, že topný systém bude hustý). Když je dřík již v potrubí, otočte matici rukama až do dorazu a poté ji utáhněte na 3/4 otáčky trubky pomocí klíče.

Měli byste být opatrní, abyste matici příliš neotočili, protože to může poškodit jak armaturu, tak trubku.

Topný systém pomocí lisovaných armatur

Velmi populární jsou také topné jednotky, kde se používají lisované armatury. V tomto případě lze rozlišit následující armatury:

  1. Kleštinové sklíčidlo.
  2. Šroubovací kolík (s dalšími O-kroužky).
  3. Dielektrické těsnění.
  4. Trup.

V lisovaných armaturách se klešťová objímka aplikuje přímo na trubku (bez jejího předběžného rozkladu). Je třeba se ujistit pomocí speciálních kontrolních otvorů umístěných v objímce armatury, že trubka byla dostatečně hluboká. V současné době existuje největší rozdíl v obou systémech, protože krimpování armatur vyžaduje speciální lisovací stroj. Aplikuje se na kleštinu a poté se zapne. Po několika sekundách je slyšet charakteristický prasknutí, což znamená, že pouzdro bylo správně připojeno k potrubí. Takto vytvořený systém vytápění je stejně odolný.

Schéma topného systému - rozdíly v systémech PEX

Největší rozdíl, pokud jde o topné jednotky s použitím obou uvedených systémů , je způsob jejich instalace. Zkroucené armatury jsou především mnohem jednodušší k montáži a nevyžadují použití specializovaných nástrojů. Navíc po instalaci můžete tento formulář znovu rozebrat-díky tomu je topný systém modernizován bez větších problémů pomocí stejného příslušenství.

Může to být samozřejmě situace, kdy už po jednom nasazení a nasazení bude upínací kroužek vyměněn-to je otázka individuální, závislá na intenzitě provozu systému.

Instalace centrálního vytápění, která používá zkroucené armatury, je nižší náklady než při použití stlačených analogů.

Lisované armatury jsou o něco dražší, zatímco mají svařovací stroj, samotná instalace je mnohem jednodušší a spolehlivější. Kromě toho se po instalaci mohou volně otáčet na potrubí, aby se vešly do další části, aniž by se obávaly poškození. Důležitá je také možnost instalace armatur lisovaných přímo do betonu, protože jsou odolnější a odolnější vůči jeho pohybu. Proto je tento typ topného systému mnoha lidmi považován za odolnější.

Instalace ústředního topení - mosazné armatury

Každý topný systém by měl být především odolný. Je velmi důležité, aby vzduchotěsné a odolné vůči různým faktorům připojení. Právě z tohoto důvodu se stále častěji používají mosazné kování: kolena, bradavky a různé typy prodlužovacích kabelů.

Použití armatur na radiátorech

Mosazné armatury kvůli jejich pevnosti a odolnosti proti velmi vysokým teplotám se používají k připojení instalací s radiátory. V tomto případě se používají šrouby. Kromě trvanlivosti se vyznačují také velmi snadnou obsluhou a funkčností.

Díky použití těchto prvků, v případě, že topný systém selže - je možné rychlé demontáže chladiče.

Topení - systémy zásobování vodou a plynem

Mosazné armatury jsou také základem plynových a vodních instalací. V tomto případě fungují všechny druhy armatur. Velkou výhodou je možnost použití mosazných převodovek nebo redukčních vsuvek. S těmito prvky není problém, pokud mají instalační prvky různé průměry. Konstrukce budovy také velmi často vede ke změnám, které by měly zohlednit schéma instalace CO. Změna směru potrubí však v tomto případě není velkým problémem. Je nutné použít pouze mosazné odpaliště nebo výše zmíněný loket.

Poniklované armatury v topném systému

Poniklované prvky potažené ochrannou vrstvou se používají v instalacích, kde kromě vhodné pevnosti záleží i na estetice. Platí to tedy pro všechna místa, která jsou vystavena-nejčastěji na toaletách a koupelnách, ale nejenom.

Díky použití prvků si můžete být jisti, že zavedený systém ústředního vytápění nebo vodovod - budou trvanlivé a odolné vůči všem možným škodlivým faktorům. Jaké armatury se v tomto případě používají nejčastěji? Jedná se především o poniklované spojky, poniklované prodlužovací šňůry nebo poniklované lokty.

Vytápění vytvořené na základě litinových systémů

Kromě všech výše uvedených možností může být topný systém vyroben také z pozinkovaných litinových prvků. Ačkoli mnoho lidí toto rozhodnutí odmítá-hlavně kvůli estetice - neměli bychom však zapomínat na nejdůležitější vlastnosti. Litinové armatury jsou jedním z nejtrvalejších na trhu. Odborníci zdůrazňují, že je lze aplikovat všude tam, kde existuje riziko velkých tlakových změn. Litinové prvky proto používají nejen topný systém, ale také vodovodní, plynové, Hasicí a ventilační systémy.

Stejně jako v každém předchozím případě - mezi produkty, které jsme dobrovolně vybrat, mimo jiné, litinový redukční tees, redukční ниппели z pozinkovaného železa nebo litiny šrouby, stejně jako mnoho dalších prvků, které mohou být individuálně přizpůsobeny k výsledné instalace.

Bez ohledu na použité prvky zařízení z hlediska topného systému, hlavní věc-správně provést. To lze realizovat samostatně nebo předat věc do rukou odborníků. Hodně záleží na specifikách systému a prostředí, které se používá k vytápění budovy.

FAQ

PEX kování - jak je nainstalovat?

Způsob instalace potrubních tvarovek PEX závisí na jejich konstrukci. Před zahájením instalačního procesu byste se měli ujistit, který typ vlastníte a řídit se pokyny výrobce.

Jak měřit potrubní tvarovky?

Měřicí potrubní tvarovky a potrubní tvarovky závisí na typu závitu. U mužských nití změřte vnější průměr. U ženských nití byste měli měřit vnitřní průměr.

Jak se potí měděné fitinky?

Začněte od čištění kovu a naneste tavicí pastu. Dejte potrubí armatura na potrubí a tepelné kloubu tak, aby tavidlo pasta se rozpouští a zajišťuje montáž.

Jak odstranit PEX fitinky?

Nejjednodušší způsob, jak odstranit fitinky PEX pipe, je použití speciálního odstraňovacího nástroje. Použij to na přestřihnutí kroužku. Mnoho typů, například měděné fitinky mohou být použity znovu, pokud nejsou poškozeny.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Specialista na prodej a zákaznickou podporu na Instalguru

Nedávné Články