Špatný tlak vody v instalaci - jak se vypořádat s tímto problémem?

Vodní instalace je absolutní základ každé budovy. Pravděpodobně ji používáte každý den - stejně jako miliony dalších lidí po celém světě. Tekoucí voda poskytovaná správně postaveným systémem je nezbytná v domácnostech, bytech, veřejných, hospodářských a průmyslových budovách. Samotná instalace však není všechno. Ideální tlak, který je charakterizován, je také velmi důležitý. Ne vždy je však možné ho dosáhnout hned. V tomto ohledu vyvstává otázka: jak zvýšit tlak a jak zjistit, kdy je správný?

Ideální tlak, který je charakterizován instalací, je také velmi důležitý.
Ideální tlak, který je charakterizován instalací, je také velmi důležitý.

Jak se příliš nízký tlak promítá do provozu zařízení?

Příliš nízký tlak vody v instalaci vede k nesprávnému fungování opěrných bodů. To značně ztěžuje a někdy dokonce zcela brání každodenním aktivitám ve sběru vody. Doba plnění vany se výrazně zvyšuje, používání sprchy se stává nemožným a každodenní mytí nádobí je únavná, nekonečná práce. To jsou jen některé účinky, které způsobují špatný tlak vody.

Jaki ideální tlak vody v instalaci?

Podle zákona by ideální tlak kapaliny ve vodním systému měl být 5 až 6 barů. Jedná se však o podmíněný prostor, protože pro každodenní činnost je dostatečný tlak vody, jehož výška Označuje 4 tyče. Ve většině domácností jsou ventily instalovány přesně na takové úrovni, protože stejně jako špatný tlak vody a příliš vysoký tlak mohou ovlivnit nepohodlí při použití odběrných míst.

V tomto případě se doporučuje instalace speciálního ekvalizéru, který je zodpovědný za vyrovnání parametrů v potrubí, což má vliv m.in. pro snížení spotřeby vody a snížení nákladů spojených s tímto. Jedním z hlavních produktů, které jsou pro tento účel ideální, je redukce tlaku vody.

Příliš velký tlak vody není jen menší komfort pro uživatele. To je také škodlivé pro instalaci. Trubky a tvarovky, kterými středa prochází, jsou pak určitě více vytížené. To znamená, že jejich výdrž klesá a celý systém pracuje správně mnohem kratší, než by měl být. Proto stojí za to postarat se o snížení průtoku vody a ideálního tlaku.

Správný tlak vody v kohoutku - způsob měření

Kontrola hladiny tlaku v potrubí není náročná. K tomu je však nutné použít příslušný přístroj. Hlavním nástrojem používaným pro tento účel je tlakoměr. Jedná se o zařízení malé velikosti, které při aplikaci na konec výtoku indikuje přesný tlak vody v kohoutku. Chcete-li to provést, musíte odšroubovat kohoutek a poté přečíst měření z ciferníku.

Pokud indikátor zobrazuje asi 4 bary - to znamená, že instalace funguje dobře a nemusíte se ničeho obávat. V situaci, kdy je zaznamenán příliš nízký tlak nebo příliš vysoká hodnota, je třeba přijmout vhodná opatření.

Výkon průtoku vody lze také měřit domácím způsobem. Chcete-li to provést, použijte kbelík nebo jinou nádrž a stopky. Měření je měření přesného času plnění kbelíku vodou. Výsledek musí být zaznamenán v litrech za minutu, například: pokud je plnicí 10-литрового pánve trvalo 30 sekund, to znamená, že výstup vody procházející instalace, je 20 l / min

Příliš nízký tlak ve vodovodním systému - jaký je jeho důvod?

Ne vždy je příliš nízký tlak výsledkem stejných faktorů. Tento stav věcí může být skutečně ovlivněn řadou různých faktorů. Existuje však několik, s nimiž se můžete setkat nejčastěji.

Poškozená armatura - jak zvýšit tlak v jednom bodě podání?

Příliš nízký tlak vody může být důsledkem selhání armatury. Jak můžete předpokládat, že se zabýváte tímto typem poškození? Tlak vody pak klesá pouze v jednom bodě přívodu. Příčina však může být prozaičtější a může být způsobena znečištěním kohoutku. Můžete také zajistit, aby baterie byla vzduchotěsná. Pravidelně vyčistěte hubici, filtry a provzdušňovač. Na těchto prvcích se spolu s provozem může hromadit kámen pocházející z vody, který může také ovlivnit příliš nízký tlak.

Dávejte pozor na těsnost instalace - to udrží tlak vody pod kontrolou

Stejně častou příčinou selhání, jako je nahromadění kamene v armatuře, je netěsnost instalace. Zející potrubí nebo armatury používané k přenosu vody vedou k tomu, že značné množství vody je mimo instalaci a do přívodního bodu se dostane pouze zbývající část. Jak v takovém případě zvýšit tlak? Je třeba dbát na správné utěsnění poškozených prvků nebo jejich úplnou výměnu.

Ideální tlak? Postarejte se o správné příslušenství

Špatný tlak vody ve sprše je pravděpodobně příčinou nesprávně zvolených doplňků, jako je sprchová hlavice nebo dešťová sprcha. Rozprašovací příslušenství musí být namontováno podle tlaku přítomného v instalaci. Zařízení s příliš vysokými technickými požadavky nebude plnit svou funkci.

Můžete také zjistit, že zařízení bylo nesprávně umístěno. To se týká především ventilů. Pokud je tlak vody příliš vysoký nebo příliš nízký, zkontrolujte, zda je regulační ventil správně nainstalován.

Příliš nízký tlak může být způsoben nedostatkem průchodnosti potrubí

Ve vodovodních potrubích se velmi často hromadí znečišťující látky, které vedou k tvorbě přetížení, zabraňují průchodu vody a dodávají ji do sběrných míst. Obstrukce potrubí se obvykle vyskytuje ve starších instalacích. Chcete-li jej odstranit, musíte zavolat instalatéra. Pokud se postaráte o průchodnost potrubí-ideální tlak vody se vrátí.

Jak zvyšujete tlak, který je příliš nízký?

Pokud jste zkontrolovali všechny možnosti vzniku jevu příliš nízký tlak vody ve vaší instalaci, vše zdánlivě funguje správně, ale ideální tlak je stále jen v dosahu svého snu - je třeba hledat jiné řešení.

Jak zvyšujete tlak, který je příliš nízký? Můžete použít hydrofilní sadu s čerpadlem. Úkolem čerpadla je zvýšit tlak vody - zatímco hydrofór je zodpovědný za udržování čerpané vody tak, aby její tok v baterii zůstal rovný a odpovídajícím způsobem vysoký.

FAQ

Nízký tlak vody - co dělat, když se objeví?

V okamžiku, kdy zaznamenáte nízký tlak vody v instalaci, měli byste zkontrolovat stav armatury - pravděpodobně je poškozen. Pokud tuto příčinu vyloučíte, věnujte pozornost těsnosti vodovodu. Může se také stát, že příčinou poklesu tlaku bude nedostatek průchodnosti potrubí. Pokud jsou všechny tyto otázky kontrolovány vámi a jsou v pořádku - je pravděpodobné, že bude nutné vybavit instalaci příslušným příslušenstvím.

Maksymilian Ignacyk
Autor: Maksymilian Ignacyk Specialista na prodej a marketing v obchodě Instalguru

Nedávné Články