Podlahové vytápění. Elektroinstalace nebo vodovodní potrubí-co si vybrat?

Představte si zimní, mrazivý den. Vyjdete z práce a cestou vyzvednete děti ze školky a školy. Vracíte se domů společně … kde je teplo. Zní to docela dobře, že? Navíc se to dá realizovat. Pokud zvolíte správné vytápění. Topné jednotky jsou některé z nejdůležitějších systémů v každé budově - bez ohledu na jeho účel. Bez nich se vlastně nedá mluvit o pohodlí bytu. Obrovskou popularitu v posledních letech získává podlahové vytápění. Co je třeba vědět o tom a který z podlahových systémů bude nejlepší?

Vyhřívané podlahy mají mnoho výhod.
Vyhřívané podlahy mají mnoho výhod.

Podlahové vytápění - jaké jsou jeho výhody?

Podlahové vytápění má mnoho výhod. Mezi nejdůležitější patří prakticky neviditelná instalace, která, jak název napovídá, je v podlaze. Takže můžete bez problémů uspořádat interiér podle vašich očekávání - bez kompromisů. U tradičních forem vytápění vzniká otázka umístění radiátorů, což souvisí s částečným omezením prostoru. V malých místnostech je to velmi obtížné a někdy je potřeba objednat veškeré vybavení místnosti podle velikosti-což vytváří obrovské náklady. Proto při výběru podlahového vytápění není tento problém.

Kromě vizuálního aspektu stojí za zmínku, že podlahové vytápění má velmi vysokou účinnost, pokud jde o zajištění tepelného komfortu. Ať už se rozhodnete pro elektrické podlahové vytápění nebo vodní podlahové vytápění - můžete se spolehnout na správné rozložení pokojové teploty.

Tradiční topné systémy jsou charakterizovány skutečností, že teplo je přenášeno do horních částí místnosti. Pokud jde o podlahové vytápění - opak je pravdou. Nejvyšší teplota je dosažena přímo na povrchu podlahy. Díky tomuto rozložení tepla je možné výrazně snížit náklady spojené s jeho údržbou. Kromě toho je systém podlahových krytin také považován za zdravější pro člověka.

Vždy podlahové vytápění přináší uspokojivé výsledky?

Podlahové topení je vždy efektivní - za předpokladu, že byl správně vybrán pro prostor, jeho velikost a určení jednou z nejdůležitějších otázek je jeho kapacita, která v každém případě bude stejný. Stejně jako v jiných topných zařízeních, jedním z faktorů, který je třeba vzít v úvahu při stanovení výkonu topení, je charakter místnosti, kde je instalován: výše uvedené povrch a označení, stejně jako vnější oteplování.

Druhou, velmi důležitou otázkou je typ podlahy. Jiný výkon podlahového vytápění bude použit pro panely, jiný v době, kdy jsou dlaždice instalovány na podlaze. Proč to záleží? Jak se to přenáší na podlahové vytápění? V případě instalace příliš nízkého výkonu se místnost nebude správně zahřívat. Nicméně, pokud je výkon příliš vysoký, povrch podlahy může být příliš zahřátý, takže to nebude komfortní situace pro majitele domů.

Navíc v tomto případě lze hovořit o plýtvání tepelným potenciálem a vystavovat se zbytečným nákladům.

Kolik stojí podlahové vytápění?

V ceně jsou zahrnuty jak materiály, tak služby. Je však třeba vzít v úvahu, že je to orientační cena teplé podlahy, které mohou být různé v závislosti na potřebné vybavení, jeho kvalitě a především na výši mzdy specialisty, které jsou určeny často cenami v určitém regionu.

Elektrické podlahové vytápění - kdy to funguje nejlépe?

Elektrické podlahové vytápění má mnoho výhod. Jedním z nich je možnost montáže v každé budově a místnosti. Může být použita jak jako základní topný systém domu nebo bytu, tak jako doplněk k jiné metodě.

Sám erekce, jedná-li se o elektrické venkovní vytápění je velmi levné, odborníci na vědomí, nicméně, že výše uvedené použití je spojeno s vyššími náklady v porovnání se systémem, jakým je povrchová voda-topení. Důvodem je mimo jiné neustálé zvyšování elektřiny, která napájí podlahové vytápění. Nejčastěji se doporučuje instalovat elektrický systém v malých budovách, které jsou správně izolovány. To může být také pomocným řešením pro prostory, jako jsou koupelny nebo kuchyně.

Existuje také řešení problému vysokých provozních nákladů. Jedná se o využití obnovitelných zdrojů energie, a to solární energie.

Můžete se rozhodnout pro napájení tohoto typu vytápění fotovoltaickými panely. Je pravda, že tento typ investice není nejlevnější a obvykle se vrací po několika nebo dokonce několika letech, nicméně je to krok vpřed. Kromě toho je napájení pomocí fotovoltaiky jednou z forem péče o životní prostředí, což také přesvědčuje stále více lidí o této metodě.

Vodní podlahové vytápění - stojí za to investovat do nich?

Vodní podlahové vytápění je stále instalací, rozhodně populárnější než elektrický systém. Vybírá se hlavně kvůli nižším provozním nákladům. Je však třeba poznamenat, že by mělo být naplánováno již ve fázi výstavby domu nebo dokončení bytu, protože je nutné jej připojit k jiným instalatérským systémům umístěným v budově.

Vodní podlahové vytápění se doporučuje zejména při použití kondenzačního kotle nebo tepelného čerpadla-pak je nejúčinnější. Není však nejmenší problém jej připojit k jinému zdroji - plynovému kotli, olejovému kotli nebo solárnímu kolektoru.

Velkou výhodou tohoto topného systému je také možnost chlazení místností. V tomto případě může vodní podlahové vytápění fungovat stejně jako klimatizace. Podle odborníků je chlazení tohoto typu rozhodně zdravější než standardní chlazení vzduchem, protože do místnosti neproniknou bakterie ani houby. To je ideální pro alergiky. Bohužel není bez nedostatků. Chlazení prostor vodním podlahovým topením je nákladné. Navíc studený vzduch, stejně jako teplý, je většinou na podlaze, což může být pro některé lidi nepříjemné. V případě příliš velkých teplotních rozdílů se na povrchu podlahy mohou objevit kondenzáty, které ovlivňují příliš velkou vlhkost v budově.

Jak provést vodní podlahové vytápění? Potřebné materiály a příslušenství

Vodní podlahové vytápění by měl vždy provádět odborník. Tímto způsobem si můžete být jisti, že bude fungovat správně po dlouhou dobu. Základem tohoto systému jsou trubky PEX / AL / PEX, které vedou médium-v tomto případě vodu. Jsou charakterizovány skutečností, že se skládají z až 5 vrstev, což zaručuje těsnost a správnou tepelnou vodivost. Jejich výběr nemusí být náhodný. Stojí za to vsadit pouze na vysoce kvalitní výrobky, které se vyznačují mechanickou odolností a tolerancí vůči vysokým teplotám.

Výše uvedené trubky jsou připevněny k zemi speciálními dvojitými háky nebo jedinými háčky. K tomu je také možné použít svorky pro Tucker. Používají se zejména při připojování trubek PEX k základně v koupelnách.

Produkt, který je vybrán při instalaci podlahového vytápění, je také izolační fólie. Odborníci obzvláště často používají materiál, na kterém jsou vyznačeny čáry. To vám umožní položit potrubí nebo potrubí.

Nejdůležitějším prvkem, pokud jde o vodní podlahové vytápění, je však rozdělovač podlahy-hlavní bod, jehož úkolem je rovnoměrné rozložení tepla.

Elektrické podlahové vytápění vs. Vodní podlahové vytápění - co si vybrat?

Každé řešení - elektrické i vodní podlahové vytápění-má své výhody a nevýhody. Než si vyberete jeden ze systémů, stojí za to analyzovat:

  • kde se bude používat,
  • bude to hlavní topný systém nebo další,
  • k čemu se použije-vlastní vytápění nebo chlazení,
  • kolik můžete investovat do systému,
  • jaké patro je v budově,
  • je dům správně izolován,
  • měla by být vyhřívaná podlaha ekologická.

Odpověď na tyto otázky vám umožní vybrat nejlepší instalaci-odpovídající Jak parametrům budovy, tak individuálním očekáváním.

FAQ

Jak funguje podlahové vytápění?

Práce na podlahovém vytápění závisí především na typu instalace, kterou si vyberete. Vodní podlahové vytápění využívá vodu přenášenou do potrubí, která se ohřívá na vhodnou teplotu a přenáší teplo do místnosti. Tento typ je vhodný pro budovy, kde je kondenzační kotel, plyn, olej nebo tepelné čerpadlo. Elektrické podlahové vytápění je napájeno, jak název napovídá-elektřina je však možné získat z různých zdrojů, například solární energie.

Mateusz Knapik
Autor: Mateusz Knapik Prodej a zákaznická podpora specialista na Instalguru

Nedávné Články