Metody připojení potrubí. Řezání trubek, svařování nebo zkroucení - co je nejlepší vybrat?

Sníte o dokonale provedeném instalačním systému, který bude plnit všechny své funkce a navíc bude dostatečně robustní? Bojíte se, že vás čeká nepříliš příjemné překvapení v podobě zející díry? V současné době každá instalace - bez ohledu na budovu - používá různé typy vodičů a armatur. Jejich těsnost závisí do značné míry na správně zvolené a následně provedené metodě připojení potrubí. Možností je v tomto ohledu hodně. Jaké metody připojení potrubí jsou nejlepší a jak vypadá tato otázka pro jednotlivé typy instalací?

Mezi kovové vodiče patří mosazné a měděné výrobky.
Mezi kovové vodiče patří mosazné a měděné výrobky.

Typy trubek používaných v instalatérských systémech

V domácích instalacích se nejčastěji používají trubky ze slitiny různých druhů kovů nebo plastů. Mezi kovové vodiče patří mosazné a měděné výrobky. Tento typ potrubí se používá především ve vodovodních a topných systémech. Důležité jsou v tomto případě jejich vlastnosti. Kabely se vyznačují vysokou odolností proti škodlivým účinkům vnějších faktorů, mechanickému poškození, korozi a jakýmkoli chemikáliím. Velmi dobře snášejí vyšší teploty a tlak.

Další skupinou jsou plastové prvky, jako jsou trubky PEX, PP-R, PP a PE. Všechny se vyznačují tím, že potlačují vibrace a tlumí hluk, který vzniká při instalaci, protože nepřenášejí vibrace. Jsou také velmi odolné proti vlhkosti a korozi. Největší výhodou je však jejich nízká hmotnost a pohodlný tvar.

Tyto typy trubek mohou být použity ve vodovodních systémech kvůli nedostatku změny zápachu nebo barvy. Mnoho odborníků také poznamenává, že připojení trubek PEX, PE, PP A PP-R je velmi rychlé a mnohem jednodušší než například připojení měděných trubek nebo řezání závitů.

Metody připojení potrubí-základní informace

Při rozhodování o vytvoření instalačního systému stojí za to také studovat základní metody připojení potrubí. Existují dva způsoby, které se v tomto ohledu používají-označované jako trvalé a nepřeložitelné.

V případě trvalého spojení, nazývaného také neoddělitelné, není oddělení a demontáž dříve spojených prvků možné bez jejich zničení. Do této skupiny patří například svařování pe trubek nebo lepení trubek.

Odpojovací spoje jsou charakterizovány možností vícenásobné montáže a demontáže trubek bez jejich poškození. Mezi ně patří řezání trubek, rastrové nebo šroubové spoje.

V sanitárních zařízeních jsou také přiděleny nepřímé a přímé spoje. Mezilehlé spoje jsou ty, ve kterých se pro připojení trubek používají další spojovací armatury, například: lokty, spojky. Přímé spoje však nevyžadují použití dalších prvků.

Jaké jsou metody připojení trubek PP-R?

Trubky vyrobené z PP-R patří mezi nejoblíbenější. Jsou vyrobeny z plastu nazývaného polypropylen-tedy zkratka v názvu PP-R. pokud jde o metody připojení trubek tohoto typu, v tomto případě se nejčastěji používá svařování. Hlavním prvkem používaným při provádění spojů je především spojka PP-R, která umožňuje spojit dva vodiče dohromady. Může se však stát, že budete chtít změnit průběh instalace-pak přijde vhod například odpaliště PP-R.je také možné připojení trubek různých průměrů. V této situaci použijte spojku převodovky PP-R nebo odpaliště převodovky PP-R.

Metody připojení trubek z polypropylenu vytvářejí potřebu použití polyfuzního svářeče pro termoplasty. Tento typ zařízení se liší především výkonem. Populární je svářečka na trubky 1100W. Pokud je však záleží Ti na ještě vyšší výkon, pak je nejlepší volbou může být výběr svařovací přístroje pro trubek 2660W. V době zahřívání potrubí dochází оплавление vnějším povrchu, která se připojuje k vnitřním povrchem фитинга. Výsledná sloučenina je odolná a dokonale vzduchotěsná.

Prvky systému PP-R však mohou být také navzájem propojeny řezáním závitů potrubí. K tomu se používají kování se speciálním mosazným vnějším nebo vnitřním závitem. Je také nutné použít speciální nástroj, který rozhodně usnadňuje tuto akci. Olej na řezání závitů bude užitečný.

Hlavní body připojení trubek PEX

Pro připojení potrubí v systému ústředního topení a teplé vody se nejčastěji používají zkroucené a lisované armatury. Obě trubky PEX poskytují uspokojivé výsledky a jsou odolné proti faktorům, které je ovlivňují.

Pro zkroucení dílů pro připojení armatury k potrubí je nutné pouze utáhnout matici. Tím se upevní upínací kroužek na drátu. Kroužek byl profilován tak, aby během utahování matice neklouzal.

V případě metody připojení trubek pomocí lisovaných armatur se spojení provádí přes pouzdro, které se aplikuje přímo na trubku. Pro tento způsob připojení vodičů je také zapotřebí speciální lisovací stroj. Přístroj se aplikuje na kleštinu a pak se zapne svařovací stroj. Již po několika sekundách je slyšet prasknutí, které signalizuje, že pouzdro je připojeno k potrubí.

Připojení PE trubek - jaké metody se nejčastěji používají?

V systémech PE existují dva typy technologie připojení montážních kabelů. Jedním z nich je svařování trubek PE, které zahrnuje ohřev připojení trubek, což vede k jejich plastifikaci. Při zahřátí dochází k připojení PE trubek a jejich stlačení dohromady. Toto řešení se nejčastěji používá pro trubky s velkým průměrem.

Druhým způsobem, jak spojit dráty PE, je použití armatur a armatur, které jsou také vyrobeny z polyethylenu. Tento typ připojení trubek PE je ideální pro malé trubky umístěné například ve vodovodní síti.

Co je připojení měděných trubek?

Připojení měděných trubek je trochu odlišné od jiných metod. V tomto případě je proces pájení velmi důležitý - míchaný nebo natvrdo. Můžete také použít upínací armatury, přitisknout je nebo je přišroubovat závitovými armaturami. Tyto metody připojení potrubí pro instalace pomocí měděných komponent se však používají mnohem méně často.

  • Měkké pájení, jinak nazývané plechová pájka, se používá ve vodovodních a topných systémech k připojení potrubí nebo k jejich opravě. Tato metoda pájení ohřívá kov na teplotu 200-250ºC. K tomu slouží jednoduchá páječka nebo hořák s propan-butanovým plynem. Velmi důležitou složkou je pájecí pojivo nebo pájecí pasta, která může být použita zaměnitelně.
  • Tvrdé pájení-od prvního druhu se odlišuje bod tání pájky. Měl by být mnohem vyšší než plechová pájka. Obvykle je to 630-890ºC. V takovém případě použijte silnou páječku nebo plynový hořák. Tento typ připojení je určen pro použití v potrubí o průměru více než 28 mm a v plynových instalacích.

Metody připojení trubek PP

Plastové trubky a tvarovky nacházejí uplatnění především v kanalizaci budovy. V těchto typech systémů jsou rozlišeny dvě hlavní metody připojení trubek.

Za prvé, jedná se o rychloupínací spojení-nazývané také připojení trubek k lisu. Je to nejjednodušší způsob, jak kombinovat prvky. Chcete-li to provést, použijte posuvnou pastu. Lék je distribuován do vnitřku misky a pak je do ní zatlačen trubkou. Maziva jsou pro pokožku bezpečná, takže je můžete distribuovat ručně bez nutnosti profesionálních nástrojů.

Pokud jde o jiné způsoby připojení PP trubek, oblíbeným způsobem je jejich sloučení pomocí lepidla. Chcete-li provést tento proces, potrubí po ořezání je koseno, to znamená, že okraje jsou vyhlazeny. Pak je třeba poznamenat hloubku umístění misky. Bosý konec potrubí a miska armatury by měly být mazány lepidlem.

Při zasunutí trubky otočte o 90°. To umožňuje přesnější rozložení lepidla po celém povrchu. Přebytek léku může být odstraněn vlhkým hadříkem.

Připojení PVC trubek je rychlé a jednoduché, nevyžaduje použití specializovaných nástrojů a instalace může být provedena nezávisle, zásobuje se pouze příslušnými produkty.

FAQ

Svařování trubek - co to je?

Svařování trubek je proces, který se vztahuje především na systémy PE. Během jeho připojení se potrubí zahřeje na požadovanou teplotu-čímž se stanou plastickými. Přitlačte je k sobě, potrubí se připojí.

Maksymilian Ignacyk
Autor: Maksymilian Ignacyk Specialista na prodej a marketing v obchodě Instalguru

Nedávné Články